Od brata kupio ropkinju, zlostavljao je, tjerao da prosi i jede s poda…

/

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Osmanović Abdije, zvanog Fehim, rođenog 1968. godine u Živinicama

 

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu s poteškoćama u razvoju, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, prilikom čega ju je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac, prenosi Dnevni avaz.

 

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima neprimjerenim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru 2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo – zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz članka 185. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Ovo je prva optužnica za ovo kazneno djelo u historiji Tužilaštva BiH.

 

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima šest vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tragičan epilog nesreće: U sudaru kamiona i putničkog vozila preminula jedna osoba

Jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći koja se...

Automobil sinoć sletio s kolovoza, dvije osobe povrijeđene

U tuzlanskom naselju Sjenjak, sinoć oko ponoći dogodila se...

Fotografija nastala sat prije masakra: Damira (37) ubio penzionisani vojni policajac

Nedjelja je bila poseban dan u životu Damira Fijale...

U sudaru Tesle i BMW-a poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula, a dvije su teško povrijeđene...