Od brata kupio ropkinju, zlostavljao je, tjerao da prosi i jede s poda…

/

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Osmanović Abdije, zvanog Fehim, rođenog 1968. godine u Živinicama

 

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu s poteškoćama u razvoju, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, prilikom čega ju je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac, prenosi Dnevni avaz.

 

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima neprimjerenim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru 2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo – zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz članka 185. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Ovo je prva optužnica za ovo kazneno djelo u historiji Tužilaštva BiH.

 

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima šest vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor

Povezani postovi

Pronađena i oduzeta veća količina opojne droge u Doboju

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, lišili su slobode lice...

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Tri osobe automobilom sletjele u rijeku

U četvrtak, 22. februara u večernjim satima dogodila se...

Tužilaštvo TK saopćilo identitet ubijene žene

U naselju Lipnica, nadomak Tuzle, muškarac jučer je ubio...

Detalji ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo...