Ekonomski stručnjaci upozoravaju: Budžet FBiH u cjelosti potrošnog karaktera

/

Ekonomska mjera da se Federalnom Zavodu za zapošljavanje dodjeljuje novac iz budžeta kako bi se godinu dana plaćali doprinosi ako poslodavac zaposli nekoga na godinu dana je “propala” mjera, upozorava Dženan Đonlagić, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i DF-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Profesor Đonlagić podsjeća kako Zavod nije još implementirao ni staru tranšu, a Vlada FBiH pompezno ovih dana najavljuje novih 20 miliona KM!

Budžet Federacije BiH za narednu godinu trebao bi iznositi 2,5 milijardi KM, što je povećanje u odnosu na ovogodišnji federalni budžet za oko 200 miliona KM.

Od tog novca Federalna Vlada će, potvrdila je to i ministrica finansija Jelka Miličević, izdvojiti 50 miliona KM za jednogodišnje finansiranje mladih koji se prvi put zapošljavaju u neku od kompanija ili se samozapošljavaju. Ekonomski analitičari ocjenjuju da to nije dobar plan Vlade, jer je dosadašnja praksa pokazala da najviše deset posto tih ljudi ostaje na poslovima nakon što Vlada prestane finansirati njihova radna mjesta.

– Ovo je još jedna u nizu pogrešnih mjera pod plaštom Reformske agende! Vlada koristi situaciju da sada sve, ama baš sve, stavlja pod smokvin list Reformske agende. Javne službe zapošljavanja se bave godinama samo pukim evidentiranjem nezaposlenih. Ovakva mjera je “propala investicija” , jer nakon godinu dana poslodavci otpuštaju te prvozaposlene, pa uzimaju nove i tako se budžetski novac troši bez efekta smanjenja stope nezaposlenosti – smatra profesor Đonlagić.

Đonlagić: Vlada koristi situaciju da sada sve, ama baš sve, stavlja pod smokvin list Reformske agende

Dokaz tome je, kaže on, da BiH ima višegodišnja najvišu stopu nezaposlenosti u regiji i EU.

– Ovakve mjere “bacanja” budžetskog novca neće dovesti do prijekopotrebnog reformisanja sistema zapošljavanja. Novi reformski pravac je jedino usmjeravanje aktivnih politika zapošljavanja na istinske tražioce posla. Ovaj proces treba biti rezultat povećanja budžetskih stavki na kontu kapitalnih izdataka tj. povećanja javnih investicija. Dakle, novac treba ići u otvaranje masovnih javnih radova – upozorava Đonlagić. Nažalost, dodaje dalje, budžetska politika Vlade FBiH je takva da je federalni budžet u cjelosti potrošnog karaktera umjesto da se pravi zaokret ka budžetu kapitalnog (razvojnog) karaktera. A, da ova Vlada FBiH nije u stanju izvesti taj zaokret, kaže Đonlagić, pokazuje izglasani rebalans budžeta za 2015. i utvrđeni Nacrt budžeta za 2016!

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

CIK BiH će sankcionisati preuranjenu kampanju političkih subjekata, portali moraju imati informacije o vlasništvu

Centralna izborna komisija BiH objavila je Pravilnik o medijskom...

U martu pao promet u maloprodaji u BiH

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u...

Nikad bolja prodaja novih automobila u BiH, broj registracija u aprilu kao u najbolja vremena

Da broj registracija novih automobila iz mjeseca u mjesec...

Delić o povećanju penzija: Zakonski se usklađuju dva puta godišnje, najveći skok u 2023. godini

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govorio...