ONI SU BARBARI! Ovako glasi FETVA pakistanskih talibana za ISIL

/

Pakistanski talibani su odbili zahtjev vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija da bude vođa svih muslimana u svijetu, poručio je taj pokret u saopštenju u koji je Reuters dobio uvid u subotu.

Pakistanski talibani su odbili zahtjev vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija da bude vođa svih muslimana u svijetu, poručio je taj pokret u saopštenju u koji je Reuters dobio uvid u subotu.

Saopštenje pakistanskih talibana dolazi nakon slične odluke afganistanskih talibana pošto su niži časnici tih dvaju islamističkih pokreta prisegnuli na odanost takozvanoj Islamskoj državi (IS) sa sjedištem na Bliskom istoku.

Lani je IS, koji je nastao iz al Kaide, proglasio svog vođu kalifom, to jest državnim poglavarom. Al Bagdadi želi uspostaviti svjetski kalifat na kojem će on biti na čelu.

Najnovije saopštenje pakistanskih talibana dolazi dok se javljaju nagađanja da je vodstvo pokreta, koji želi srušiti vladu premijera Navaza Šarifa i uspostaviti šerijatsku državu, zapravo nepovjerljivo prema IS-u koji pokreću različite ambicije koje nemaju puno veze s južnom Azijom.

“Bagdadi nije kalif jer u islamu kalif ima vlast nad čitavim muslimanskim svijetom, a Bagdadi nema takvu vlast, on ima vlast nad određenim ljudima i teritorijem”, rekli su talibani u saopštenju.

“Bagdadi nije islamski kalif jer njegov izbor ne odgovara islamskim propisima”, ističe se u tekstu, u kojemu se dodaje da vođa IS-a ima slabu kontrolu u muslimanskim zemljama poput Egipta, Libije, Jemena i Afganistana.

Talibani osudili barbarsku vlast IS-a

Krajem prošle godine manji broj odmetnutih skupina pakistanskih talibana prisegnuo na odanost IS-u i naredio borcima u tom području da se priključe njegovoj borbi za uspostavu svjetskog kalifata.

Pakistanski talibani su u najnovijem saopštenju osudili “barbarsku” vlast IS-a, kao što su učinili i afganistanski talibani.

“Bagdadijev kalifat nije islamski jer pravi kalifat provodi istinsku pravdu, a Bagdadijevi ljudi ubijaju brojne nedužne mudžahedine (borce) drugih skupina”, piše u  saopštenju.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

IZBORI ZA ROĐAKA, KOMŠIJU, PRIJATELJA, DRUGA I POZNANIKA

Piše: Haris Sejdić Prije evo punih 12 godina sam napisao...

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...