U zračnom udaru u Jemenu 20 poginulih

/

Zvaničnici naveli kako se vjeruje da je u ruševinama zgrade u centru Sane i dalje zarobljeno tridesetak ljudi.

U zračnom napadu koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, na policijsku zgradu u Sani, glavnom gradu Jemena, poginulo je najmanje 20, a povrijeđeno petnaestak ljudi, saopćili su danas lokalni zvaničnici.

Ti zvaničnici, lojalni šiitskim pobunjenicima Husima, naveli su kako se vjeruje da je u ruševinama zgrade u centru Sane i dalje zarobljeno tridesetak ljudi, prenijela je agencija AP.

U eksploziji su, također, uništena policijska vozila parkirana u dvorištu zgrade, a oštećene su i obližnje kuće, navode zvaničnici.

Centralni i sjeverni dio Jemena

Poginuli i povrijeđeni su policajci i pobunjenici, a pogođena zgrada je služila za okupljanje sigurnosnih snaga, dok su je Husi povremeno koristili kao tačku okupljanja snaga koje se upućuju u druge dijelove Jemena.

Glavni sukobi između snaga odanih jemenskom predsjedniku Abd-Rabbuu Mansouru Hadiju i pokreta Husi posljednjih dana vode se u centralnom i sjevernom dijelu države, a sigurnosna situacija i dalje je loša i u gradu Adenu na krajnjem jugu zemlje.

Osim snaga odanih predsjedniku Hadiju i pokreta Husi, u Jemenu se bore i ogranci Al-Kaide i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Predsjednik Hadi je u četvrtak prisustvovao promociji novih pripadnika oružanih snaga.

Koalicija, na čelu sa Saudijskom Arabijom, u martu 2015. godine pokrenula je zračne udare u Jemenu protiv Husa i njihovih saveznika, kao vid podrške međunarodno priznatoj jemenskoj vladi.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...