“Damask”: U nastavku aktivnosti SIPA uhapsila jednu osobu

/

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (20.1.2016. godine) na graničnom prelazu „Međunarodni aerodrom Sarajevo“, po naredbi Tužilaštva BiH, lišili slobode osobu inicijala M.K. (1986) iz Velike Kladuše nakon što je isporučena iz Turske.

Osoba inicijala M.K. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) koji se odnosi na pripadanje terorističkoj grupi, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“ i krivično djelo iz člana  162b KZ BiH stav (2) „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“. Navedena osoba sumnjiči se da je u periodu od novembra 2014. godine do juna 2015. godine boravila na sirijskom ratištu, gdje je učestvovala u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedene osobe iz Turske nakon što je tamo provela određeni vremenski period u pritvoru, sopćeno je iz SIPA-e.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dječak (10) uzeo djedov pištolj, pa ubio nepoznatog čovjeka: Priznao zločin nakon dvije godine

Desetogodišnji dječak iz savezne države Teksas priznao je ubistvo...

Ročište u predmetu “Džena Gadžun”: Šta je bilo s aparatom za anesteziju!

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u...

Oduzeta opojna droga u Doboju

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, lišili su slobode...

Doboj Jug: Jedna osoba uhapšena zbog posjedovanja droge

U mjestu Mravići općina Doboj Jug, od strane lica...