TITANIC 2 ZAPLOVIT ĆE 2018.: Objavljene prve fotografije replike legendarnog broda (VIDEO)

/

Potpuno funkcionalna replika (iako ne potpuno identična) Titanica zaplovit će za dvije godine, 106 godina nakon što je prva verzija ovog broda potonula u sjevernom Atlantiku.

Druga verzija očekivano se zove Titanic II, a djelo je australskog milijardera i političara Clivea Palmera i njegove kompanije Blue Star Line. Od originala će biti četiri metra šira, a trup će joj biti zavaren, a ne spojem zakovicama zbog modernih pomorskih sigurnosnih zahtjeva. Najvažnija razlika je u tome da će biti dovoljno čamaca za spašavanje i moderne sisteme za evakuaciju, a zadržat će replike čamaca za spašavanje s prvog Titanica.



Titanic 2 bit će 270 metara dug, 53 metra visok i težit će oko 40 tisuća tona. U svojoj će ponudi imati karte za I, II i III klasu, devet spratova i 840 kabina za smještaj 2400 putnika i 900 članova posade. Usto će imati bazen, tursku saunu i teretanu.

“Novi će Titanic imati moderne evakuacijske procedure, satelitsku kontrolu, digitalnu navigaciju, radare i sve što se očekuje na brodu iz 21. stoljeća”, rekao je direktor marketinga Blue Star Linea James McDonald za Belfast Telegraph.

“Ne tražimo ulaganje iz Dubaija, jer sami finansiramo cijeli projekat, ali u kontaktu smo se brojnim kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje žele iskoristiti mogućnosti koje ovaj projekat otvara, poput samog imena broda koje je u našem vlasništvu”, dodao je.

Brog će izgraditi kinesko državno brodogradilište CSC Jinling, a na prvu plovidbu kreće iz Jiangsua u Istočnoj Kini prema Dubaiju. Original je išao iz Southamptona u Engleskoj do New Yorka.

Izgradnju replike osudili su neki članovi porodica poginulih na Titanicu, ali McDonald tvrdi da je projekat uglavnom dobio pozitivne kritike.


The Titanic To Sail Again?

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Firma Mann + Hummel Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik , jedna...

Direktor Omer Škaljo sebi povećao platu na 10.000 KM!

Kako saznaje Žurnal, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer...

Doktori najavili veliki štrajk, tužiće i Vladu

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije...

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times je početkom aprila sastavio listu deset najatraktivnijih...