Danas je 1. april – Svjetski dan šale

/

Danas je 1. april, datum kada se tradicionalno obilježava Svjetski dan šale. Iako se u različitim zemljama svijeta obilježava na različite načine, suština je ista: na današnji dan svi bi trebali biti spremni na pokoju prvoaprilsku šalu.

Zanimljivo, iako se Svjetski dan šale podvalama “obilježava” gotovo svugdje u svijetu, zapravo nije tačno utvrđeno tko je krivac za njegovo postojanje niti odakle je tačno startao.
Prema nekim navodima, “Dan svih luda” postojao je još krajem Srednjeg vijeka u Europi, a dok Englezi vjeruju da je rezultat istočnjačke tradicije, Finci i Švicarci ga povezuju s proljetnim podučavanjem djece.
Istovremeno, neka istraživanja ga povezuju sa starim Rimom, a dokazi o njenom postojanju pronađeni su i u 16. stoljeću u Francuskoj. Tada se onima koji su nasjeli na podvalu govorilo se kako su “dobili aprilsku ribu”.
Danas u San Diegu postoji i Muzej šala koji je objavio popis najboljih šala objavljenih anglosaksonskim medijima.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Firma Mann + Hummel Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik , jedna...

Direktor Omer Škaljo sebi povećao platu na 10.000 KM!

Kako saznaje Žurnal, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer...

Doktori najavili veliki štrajk, tužiće i Vladu

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije...

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times je početkom aprila sastavio listu deset najatraktivnijih...