TIKA OBNAVLJA 70 STAMBENIH OBJEKATA NA MAGLAJSKOM PODRUČJU

/

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) obnoviće 70 u poplavama uništenih stambenih objekata na području općine Maglaj. Početak realizacije ovog projekta bio je povod posjete predstavnika TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu i tima inženjera Maglaju. „Kuće koje bi se trebale obnoviti su na cijelom području općine. Vlasnici tih kuća su na određeni način imali alternativni smještaj i bili su među posljednjim za sanaciju. Projekat je bio neizvjestan zbog posljednjih dešavanja u Turskoj. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, vrijednost ulaganja po stambenom objektu trebala bi biti po 10.000 KM“, naglasio je Mehmed Mustabašić (SDA), načelnik općine Maglaj.
Pored ovih 70 kuća, na maglajskom području postoji još 10 stambenih objekata koji nisu obnovljeni nakon poplave u maju 2014.godine, a razlog je veliki stepen ulaganja i nezainteresovanost donatora za takve objekte. Općina Maglaj projekat obnove ovih ali i kuća socijalno-ugroženih porodica kandidovaće njemačkoj organizaciji ASB za Jugoistočnu Evropu, a nakon poziva delegacije EU u BiH. „Vrijednost projekta za područje Federacije BiH je 5,7 miliona eura i mi ćemo za sanaciju kandidovati 27 objekata. Pored 10 poplavljenih objekata, zajedno sa predstavnicima organizacije ASB smo dogovorili da se uobizire domovi porodica teškog socio-ekonomskog stanja, a koje žive u vrlo lošim uslovim. Teneder traje do kraja novembra mjeseca, planiramo obići teren i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju kako bi spremno dočekali realizaciju projekta“, dodao je Mustabašić. Sa ovim projektima proces obnove svih poplavljenih stambenih objekata na području maglajske općine nakon maja 2014.godine mogao biti okončan.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

U Općoj bolnici Tešanj za vikend rođene 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su na...

Tešanj: Snaga naroda u petak ima izbornu skupštinu

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj aktivno je radio na...

Uhapšen muškarac iz Tešnja zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Kako stoji u saopćenju MUP-a ZDK, jučer je izvršen...