Počela isplata penzija u Federaciji BiH

/

U Federaciji BiH u ponedjeljak je počela isplata penzija, a zahvaljujući dobrom priljevu sredstava očekuje se da sve penzije budu isplaćene u roku od tri dana.

Po riječima glasnogovornika Federalnog zavoda penzionog i zdravstvenog osiguranja Tomislava Kvesića, od početka godine bilježi se povećanje naplate doprinosa što je, uz kreditna sredstva i sredstva BH Pošte, značajno poboljšalo likvidnost Zavoda.

– Za razliku od niza dosadašnjih godina, ove smo godine i u prvom tromjesečju imali zadovoljavajuću naplatu, odnosno prihode jednake ili nešto veće od rashoda. To nije bio slučaj zadnjih godina, te je obično početkom godine stvaran značajan deficit – kazao je Kvesić. Penzije ostvarene temeljem Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjene. Sukladno tome, najniža penzija iznosi 326,17 maraka, zagarantovanih 434,90 maraka, dok najviša penzija 2174,48 maraka.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485. Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

zosradio/bhrt.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....