Pretilost kod djece i kako je spriječiti

/

Pretilost kod djece postaje sve veći problem u svijetu i u našoj zemlji. Čak 2,6 posto dojenčadi i 2,3 posto male djece je preuhranjeno.

Na pretilost u djece utječe više faktora, isto kao i kod odraslih osoba – okolina, osobno mišljenje, zadovoljstvo, unutarnji mir, nedostatak ili smanjena tjelesna aktivnost i neprimjerene količine hrane.

O svemu navedenom razgovarali smo sa Vernesom Karagićem, personalnim trenerom fitness centra ”New body” koji o pojavi pretilosti kod najmlađih kaže slijedeće:

”U zadnja dva mjeseca imao sam 3 slučaja roditelja koji su me nazvali i tražili da sa njima sjednem, popijem kafu i da pričaju sa mnom u vezi njihovog djeteta. I uglavnom oni su dolazili tu sa djetetom, dijete je sjedilo, a mi smo pričali i tražili šta sad dijete da radi i kako da radi. Mislim da je problem u tome da mi stvaramo djetetu probleme, a uglavnom u djetetu nije problem. Problem je u roditeljima. Jer svaki taj roditelj kaže: neće dijete ovo, neće dijete ono, neće fudbal, neće karate, neće da jede, neće da ide. Kažem ja OK, neće. Ali onda ja tu mamu pitam: Gospođo, kad ste vi zadnji put izašli šetati, otišli u šumu, kad ste otišli džogirati, vozili biciklo, kad ste vi otišli na trening, pa povedete dijete sa sobom na trening, ne mora dijete trenirati ali da sjedi i gleda. Kad dijete vidi roditelja da trenira možda će i ono trenirati. I onda kad mi kaže dijete ne želi to da jede, želi samo to da
jede. Dijete ne može jesti ono što vi djetetu ne spremite i ono što ne donesete u kuću. To je veoma jednostavno. To sad malo možda grubo zvuči roditeljima ali i ja sam roditelj i sve su to činjenice i to je istina. Znači prvo se vi aktivirajte, prvo vi djetetu pokažite kako treba pa će onda vjerovatno to i dijete to uraditi. Ne možete vi djetetu skuhati brokulu a vi ispred sebe staviti pitu  i reći djetetu vidi ti treba to da jedeš, ali ja sam odrasla ja mogu i pitu da jedem. To je teško. ”

Iz svega navedenog jasno je da upravo roditelj treba biti primjer svom dijetu kako bi ga usmjerio pravilnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti, a što će u končanici imati rezultat pravilnog razvoja dijeta.

Za sve one koji žele saznati nešto više o svemu navedenom predlažemo da budu uz talase ZOS radija sutra (24.10.2017) od 13 sati, kada razgovaramo sa Vernesom Karagićem, a ako već danas želite početi sa ulaganjem u vaše zdravlje posjetite fitness centar NEW body na Tešanjci u TC Mepromex i postanite od onih koji misle na svoju budućnost. Za više informacije posjetite službenu fb stranicu fitness centra ”New body” na slijedećem linku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila...

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...