Sedmi pulmološki dani se održavaju u Tešnju

/

Danas su počeli VII pulmološki dani u Tešnju. Ovogodišnji stručno-naučni skup je ponudio aktuelne teme koje su zasigurno dale odgovore na dileme koje imaju sami zdravstveni radnici.

Kao i prethodnih godina bila je ovo prilika da se suretnu ljekari sa područja regiona
i da razmijene znanja i iskustva koje svakodnevno stiču u praksi, a kada je riječ o plućnim bolestima.

Prema riječima direktora Opće bolnice Tešanj dr.sci.med.prim. Hasana Škilje pulmološki dani se održavaju po sedmi put u ovoj ustanovi i kao i dosada za nadati se da će medicinski radnici znanja koja prikupe na ovom stručno – naučnom skupu moći primjeniti u svojim
zdravstvenim ustanovama.

Kao i prethodnih godina i ovogodišnji skup je prisutnima ponudio odgovore iz najaktuelnijih tema iz oblasti plućne problematike.

Na temu ”Tumori pluća” predavači su bili Bakir Mehić, Ademir Hadžismajlović, Evica Budišin, Spasoje Popović i Ermina Iljazović.

Karcinom pluća zauzima prvo mjesto po učestalosti i predstavlja najčešći uzrok smrti od malignih bolesti, tako da ne iznenađuje odabir ove teme od strane predavača. Podsjećanja radi smatra se da u svijetu ima više od 1.6 miliona novooboljelih godišnje. U Bosni i Hercegovini svake godine oboli oko 1503 osobe, što najbolje oslikava potrebu  standardizacije dijagnostike u ovoj oblasti.

S druge strane upala pluća je i dalje je veliki zdravstveni problem, uprkos napretku u dijagnostici i terapiji i može biti uzrok smrti kod oboljelih sa pratećim bolestima, kao i oboljelih u starijem životnom dobu ili kod jako mladih osoba. O temi ”Upalne bolesti pluća”
govorili su: Besim Prnjavorac, Edin Jusufović, Sanja Hromiš, Ruža Stević, Nada Vasić, Deska Dimitrevska, Hasan Žutić.

Treća tema ovog naučnog skupa je bila ”COPD” odnosno hronična opstruktivna bolest pluća je svakako bila jedna od najzanimljivijih s obzirom na činjenicu da je na 4. mjestu kao razlog obolijevanja i smrtnosti u svijetu. O metodama dijagnosticiranja kao i liječenju ove bolesti govorili su: Branislava Milenković, Ivan Kopitović, Vladimr Žugić, Suvad Dedić, Rifat Sejdinović i Danijela Kuhajda.

Kako nam je rekao prof.dr. Besim Prnjavorac, načelnik odjeljenja za pulmološke bolesti Opće bolnice u Tešnju ovakvi skupovi prije svega služe za prenošenje znjanja između doktora, ali i medicnskih radnikate dodaje da sam simpozij je smišljen da plasira praktične
preporuke za dalji tretman ali i obrazloženja koja će ponuditi koja su naučna dostignuća već prisutna a mogu se primjeniti za donošenje svakodnevnih odluka.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Drugi u BiH: Ko je vozač iz Maglaja koji ima dug od 88.117 KM na ime neplaćenih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH...

Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta...

Pobjeda Tešanj objavljuje javni oglas za prodaju putničkog i teretnog vozila

Na osnovu člana 122. Statuta „Pobjeda- d.d. Tešanj, Fabrika...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...