Tešanjska firma INOX AJANOVIĆ proizvodi dijelove za jahte Romana Abramoviča

/

Firma INOX AJANOVIĆ svoj radni vijek započela je 2000. god, nakon povratka Ajanović Dženana iz Njemačke, sadašnjeg vlasnika, gdje se školovao za konstrukcionog mehaničara (smjer medicinske opreme) i stekao radno iskustvo na obradi nehrđajućeg INOX čelika.

Davne 1999 godine, samo sa 21. godinu Dženan je odlučio da neće raditi za male novce. Sa dobrim znanjem i podlogom odlučio je da se osamostali i započne svoj biznis. Sam početak rada su bazirali na limariju za medicinske aparate, a ulaskom na evropsko tržište dokazali su zavidan nivo u kvaliteti u obradi INOX nehrđajućih čelika, što ih je stimulisalo na proširenje proizvodnje.

Danas u ovoj firmi radi 110 radnika a direktno u izvoz ide oko 95 posto proizvoda. Izvoze za Švicarsku, Njemačku, Austriju, Holandiju.

Praktičnost i šarm ogledaju se u izradi ugostiteljske, slastičarske opreme, opreme za prehrambenu i farmaceutsku industriju i medicinu.

Proizvodi iz ove fabrike idu na jahte koje vrijede od 300 miliona eura do milijarde. Posljednje tri jahte Romana Abramoviča, jednog od najpoznatijih svjetskih bogataša, imaju dio (ograde) izrađen baš u ovoj firmi.

U drugoj njegovoj firmi, u kojoj ima po 50 posto vlasništva s holandskim partnerom, radi 60 ljudi a proizvode se dizajnerske stolice za evropsko tržište.

Redakcija/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo na 25. Sajmu gospodarstva Mostar 2024

U utorak 16. aprila svečano je otvoren Međunarodni sajam...