Ko će formirati vlast u Ze-do kantonu ?

/

U sedmici nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, uslijedio je u Zenici sastanak predstavnika četiri stranke koje imaju mandate u četiri najveća kantona u FBiH.
Tako je npr. PDA treća stranka po broju glasova u Tuzlanskom kantonu, ASDA druga po snazi u Unsko-sanskom kantonu, Nezavisni blok je treća stranka u Ze-do kantonu, a Narod i Pravda druga u Sarajevskom kantonu. Ove četiri stranke uz SDP i podršku DF-a i HDZ-a (što je slučaj u Ze-do kantonu) mogu formirati komotnu većinu u navedenin kantonima. Cilj je formirati Vlade kantona bez SDA. Da li je ovo Pirova pobjeda SDA, kada se zna da su zapravo sve četiri stranke nastale iz SDA. I kako je moguće da im SDA nije prirodni partner ? To su pitanja na koja je odgovor samo jedan, SDA je u proteklom periodu bukvalno sve svoje partnere sa kojima je pravila vlast dovela do toga da su nakon izbora toga te stranke redovno gubile izbore. Pogledajmo Stranku za BiH, pa onda BPS, SBB ili npr. SDP, koji je nakon 2014. otišao u duboku opoziciju. Pametno su, ako se to tako može nazvati,  postupile ASDA i DF koji su se povukli iz vlasti sa SDA.
U Ze-do kantonu je se već pojavila moguća koalicija SDP + DF + Naša stranka (11), Nezavisni blok (5), ASDA (2) što ukupno čini većinu od 18 mandata. Ako tome pridodamo i HDZ sa 3 mandata onda je to komotna većina koju će podržati bez razmišljanja i SBB sa svoja 3 mandata.
Na drugoj strani SDA sa svojih 10 mandata nudi koaliciju ASDA, računajući pri tome i na svog prirodnog saveznika HDZ i Stranku za BiH koja ima samo jedan mandat dolazimo do  16 mandata. Hoće li uspjeti preostala 2 mandata da namaknu od prebjega iz SBB-a i na taj naćin doći do većine od 18 mandata ostaje da se vidi. 
Treba znati da lider promjena u Ze-do kantonu Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, i njegov Nezavisni blok sa svojih 5 mandata sigurno u ovom trenutku ni pod razno ne razmišljaju o ulasku u vlast sa SDA. 
Redakcija
 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tešanj: Predizborna kampanja sa nedostatkom kreativnosti i transparentnosti

Ušli smo u drugu polovinu predizborne kampanje za lokalne...

Prva debata kandidata za načelnika Tešnja: Pregled i analiza ključnih trenutaka

Na TV SMART-u održana je prva debata kandidata za...

Prvi komšija ili budući lider? Otkrijte ko je Adnan Spahić

Adnan Spahić, čovjek čije vrline, ustrajnosti, požrtvovanosti i srdačnosti...

Esad Bašić – Hrabri nezavisni glas za Tešanj bez stranačkih ograničenja!

U svijetu politike gdje su stranačke podjele često važnije...