Jelah: Emir Kotorić, čovjek koji je srcem i dušom uz svoj Jelah

/

Jedni ga poznaju iz FK ”Borca”, drugi pak iz MZ Jelah, a oni koji znaju da je rođen 02.maja znaju da je i njegov datum rođenja vezan uz Jelah. Za one koji još uvijek ne znaju o kome danas pišemo riječ je o Emiru Kotoriću iz Jelaha koji je nedavno bio gost u programu ZOS radija.

Tada smo saznali od Emira da je njegova porodica oduvijek bila vezana uz FK ”Borac”, od njegovo oca koji je jedno vrijeme bio predsjednik kluba pa do braće koja su igrala u ovom klubu.

O poslu sekretara u MZ Emir Kotorić kaže da je to jedan zahtijevan posao i da je Jelah samo po sebi frekventno područje sa izrazitom ekspanzijom razvoja, za razliku od drugih naselja, ne samo na području općine Tešanj nego i šire, jer broj stanovnika u Jelahu se ne smanjuje nego brzo raste.

O proslavi 02.maja u Jelahu Emir Kotorić nam je pojasnio da je istražujući podatke došao do informacija da bi uskoro mogla biti 100. proslava ovog praznika.

– Proslava tog 02.maja je zapravo krenula iz Tešnja, praktično iz vremena stare Jugoslavije kada je obilježavanje 01.maja bilo zabranjeno. Onda su se radnici uputili nizvodno niz Usoru tražeći pogodno mjesto da bi mogli obilježiti taj praznik. Našli su to mjesto na Rastokama u Jelahu 02.maja i tu su organizovali razne igre, veselje, te otuda potiče obilježavanje  2.maja u Jelahu.

S našim sugovornikom je bilo mnogo tema za razgovor ali jedna koju nismo mogli zaobići je svakako FK ”Borac”.

– Jedan od planova  FK ”Borca” je rad i sa mladim selekcijama. Mi smo tome sve i podredili i to nije od jučer nego dugi niz godina traje. Ovaj je klub 1998. godine formirao školu fudbala među prvima u BiH, i od te godine se radi sa mladim kategorijama. a samo odgajanje mladih kadrova je uslovilo i izgradnju sportske infrastrukture na stadionu ”Šibovi”. – pojašnjava Emir Kotorić

Iako su po njegovim riječima stvoreni solidni uslovi za bavljenje sportom, ipak bi želio da prije nego što ode u penziju vidi i izgrađenu sportsku dvoranu u ovom mjestu. Iz same njegove želje vidljivo je da želi da mladi naraštaju odrastaju u zdrave ljude, jer kako nam je kazao ključ uspješnosti budućih generacija leži u njihovom uključivanju u zdrave aktivnosti.

Šta reći na kraju o čovjeku koji je svoj cijeli život posvetio razvoju svoje sredine i sportskih klubova na ovom području, malo je takvih primjera i zasigurno je da primjer Emira može poslužiti mladim ljudima kako se svim srcem voli svoja sredina.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Drugi u BiH: Ko je vozač iz Maglaja koji ima dug od 88.117 KM na ime neplaćenih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH...

Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta...

Pobjeda Tešanj objavljuje javni oglas za prodaju putničkog i teretnog vozila

Na osnovu člana 122. Statuta „Pobjeda- d.d. Tešanj, Fabrika...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...