Bh. peradari poslije pilećeg mesa žele osigurati izvoz jaja u EU

/

Nakon što je Evropska komisija stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, domaći proizvođači su počeli pripreme.

Danas je u Tešnju održan sastanak Koordinacionog odbora peradara BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi o tekućim aktivnostima peradara ali svakako najznačajnije teme sastanka su bile razmatranje donesene Odluke komisije u Briselu za odobrenje izvoza mesa peradi/živine u zemlje EU i pokretanje inicijative za utvrđivanje zajedničkih aktivnosti Koordinacionog odbora, Ureda za veterinarstvo BiH i USAID/Sweden Farma II programa za izvoz rasplodnih i konzumnih jaja u zemlje EU.

Koordinacioni odbor će u najkraćem vremenskom periodu organizovati novi sastanak sa entitetskim predstavnicima Ministarstva poljoprivrede a zbog našeg projekta izvoza jaja na tržište Evropske unije. Dogovorili smo se da taj projekat podijelimo u tri segmenta a to je prije svega “B” klasa – proizvodi od jaja koje tražimo da EU prihvati za izvoz, klasa “A” direktni plasman konzumnih jaja na tržište EU i treći zadatak je proizvodnja rasplodnih jaja za tržište EU. U narednom periodu ćemo imati dosta novih aktivnosti i dosta novih zadataka koje treba riješiti. Naša želja je da to bude u najkraćem mogućem periodu. – rekao je predsjedavajući Odbora i direktor kompanije “MADI” Edin Jabandžić.

Na području cijele BiH trenutno radi oko 10 hiljada ljudi u peradarstvu  i oko 40 hiljada indirektno uposlenih ljudi. 

Direktor i vlasnik kompanije „Agreks“ iz Donjeg Žabara Predrag Miličić tvrdi da “smo blizu izvozu rasplodnih i konzumnih jaja prema Evropskoj uniji“, ali da je vrlo teško govoriti o terminima. 

Ističu da se nadaju da je 2020. ili 2021. godina krajnji cilj za izlazak na tržište EU. 

U cilju izvoza pilećeg mesa naredna tačka je, kako kaže direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, Odluka o izvozu proizvoda od mesa peradi koja u ovom momentu još nije došla pred Komisiju

Mi se nadamo da će to biti u ovom ili slijedećem mjesecu tako da će ta priča onda biti kompletna što se nas tiče. Mislim da je urađen ogroman posao i evo još jednom se svima zahvaljujem. 

Vladimir Milin ispred Misija USIAD-a u BiH-pojasnio je da je sastanak koordinacionog odbora jedan od vrlo važnih mehanizama koje  podržavaju, i iz kojeg crpe ideje za dalji razvoj poljoprivrede u BiH.

Evropska komisija je tokom svog boravka u BiH boravila u četiri firme koje će po automatizmu dobiti dozvole za izvoz mesa, a dalje aktivnosti na dodjeljivanju dozvola za izvoz mesa dodjeljivat će Ured za veterinarstvo BiH u savezu s Evropskom unijom.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo na 25. Sajmu gospodarstva Mostar 2024

U utorak 16. aprila svečano je otvoren Međunarodni sajam...