Ministar Čolaković uručio rješenja o dodjeli stipendija za 183 studenta iz općine Tešanj

/

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković uručio je danas rješenja o dodjeli stipendija ovog ministarstva za akademsku 2019/20. godinu za 183 studenta iz općine Tešanj. Dodjeli rješenja prisustvovali su i premijer ZDK Mirza Ganić i općinski načelnik Suad Huskić.

“Ovdje je potrebno napraviti komparaciju sredstava koja su dodijeljena boračkoj populaciji nekad ranije i sada, 4,8 miliona KM je bilo izvršenje Ministarstva za boračka pitanja 2014.
godine.  Ove godine smo planirali 13,6 miliona KM odnosno 14,1 milion KM računajući troškove Ministarstva za boračku populaciju što je značajno povećanje, u odnosu na neki prethodni period. ” – kazao je za ZOS radio ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Stipendije će dobiti 2.251 redovni i samofinansirajući student iz boračke populacije, za što su osigurana sredstva u iznosu od 2.479.000 KM. Ukupno 554 studenta prve godine dobit će stipendiju u iznosu od 800 KM, a 1.697 studenata druge i ostalih godina studija, te prve i druge godine drugog studijskog ciklusa, po 1.200 KM.

”Vlada ZDK evo drugu godinu zaredom je uspjela da osigura finansijska sredstva za isplatu stipendija svim studentima. Kad kažem svim studentima mislim na sve studente koji su zadovoljili formalno – pravne uslove. To je naš doprinos za mlade naraštaje, naš doprinos za obrazovanje jer bez obrazovanih mladih ljudi zasigurno neće biti ni  prosperitetnog razvoja BiH.” – pojasnio je za ZOS radio premijer ZDK Mirza Ganić 

Prema riječima načelnika općine Tešanj Suada Huskića osim javnog poziva i stipendija koje se danas dodjeljuju procjena je da će oko 600 do 700 studenata imati stipendiju ove tri institucije.

Ukupna vrijednost stipendija za područje općine Tešanj je 198 800 KM.

Ekrem Kašibović, otac jednog od studenta, kojem je danas uručeno rješenje ističe da ova
stipendija mnogo znači kao pomoć prilikom školovanja sina, ali je i izrazio nadu da će sva djeca koja se trenutno školuju uspješno svoje školovanje privesti kraju.

Ugovor je danas potpisala i Ela Krličević, studentica Saobraćajnog fakulteta u Doboju, koja kaže da ova sredstva nisu dovoljna da podmiri sve studentske troškove ali da smatra da je to divna podrška mladim ljudima.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u ovogodišnjem budžetu za podršku studentima opredijelila više od 5 miliona KM, od čega 2,48 miliona KM za stipendije Ministarstva za boračka pitanja, jedan milion KM za stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport te oko 1,7 miliona KM za smještaj i ishranu studenata u studentskim domovima u FBiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Firma Euro Oniks prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Firma Kalim profil prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Firma Artizan Company prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...