Farmaceuti u BiH: Heroji u bijelom koji teret koronovirusa nose bez ičije pomoći

/

Pandemija korona virusa izazvala je brojne poremećaje u svakodnevnom životu širom svijeta. Pojedine profesije su našle pod posebnim pritiskom zbog svega navedenog. Već se nebrojeno puta pisala u herojima u bijelom i pored medicinskog osoblja često se zaboravljalo na farmaceute koji su se trudili da svoj posao obave profesionalno.  

”Ja bi ovom prilikom čestitala svim kolegama, koji rade u apotekarskom sektoru, jer smo mi bili jedini zdravstveni radnici, koji su bukvalno bili na prvoj liniji fronta. Mi nismo imali nikakvih konsultacija na telefon, mi nismo imali čitav niz prepreka da bi se došlo u apoteku, apsolutno svi magistri farmacije u BiH, su bili prva linija ljudi u bijelim mantilima odbrane.” – pojašnjava Zahida Binakaj predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Prema njenim riječima panika je bila ogromna, mentalna presija i na građane i na nas zdravstvene djelatnike bila je ogromna. Ističe da su svi zdravstveni radnici po njenom mišljenju ”položili” ovaj ispit, koji je bio težak s obzirom na lošu ekonomsku situaciju i složen sistem zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

”Ja im čestitam zaista u ime farmaceutskog sektora, na tako dobroj organizaciji i snazi da sve to prevaziđemo bez da nas je iko od nadležnih ikada posjetio ili pitao treba li šta ili kako je to podnijeti. Sami smo se organizirali i sigurno dobrog udjela imaju magistri farmacije odnosno farmaceutski tim BiH u dobrim statističkim rezultatima koje svaki dan slušamo.” – kazala je za ZOS radio Zahida Binakaj predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

U prvim danima proglašenja pandemije koronavirusom, protok roba je bio narušen, a samim tim i lijekova. Često se putem društvenih mreža mogle vidjeti objave u kojima se apeliralo za nabavku nekog lijeka.

Kako je za ZOS radio pojasnila Zahida Binakaj većih problema u snabdijevanju lijekovima ipak nije bilo, a to se može zahvaliti činjenici da su farmaceuti prateći kretanja na tržištu apelovali  kako na doktore tako i na građanstvo da svaka osoba ima priliku dobiti lijek i da se ne stvaraju zalihe.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju...

ProCredit Bank, TRA i UTBiH o prekograničnom poravnanju emisije ugljika (CBAM)

ProCredit Bank, Udruženje termoenergetičara u Bosni i Hercegovini i...

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo na 25. Sajmu gospodarstva Mostar 2024

U utorak 16. aprila svečano je otvoren Međunarodni sajam...