Dr. Besima Prnjavorac-Rakić: ”Za zimsku sezonu neophodan nam je jak imunitet”

/

Sezona prehlada, viroza, gripa je svakako ono na što smo navikli da nas prati u zimskom periodu.

Ovogodišnja sezona je specifična jer dolazi u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Svi ljekari svijeta su ukazivali još od ljeta na potencijalni problem koji se može desiti sa početkom sezone gripe. Strahovali su šta se može desiti ukoliko osoba u jednom momentu oboli od gripe a istovremeno se zarazi korona virusom.

”Zimski period je inače period kada je povećan broj respiratornih infekcija, odnosno prehlada obzirom da ovo vrijeme pogoduje virusu. Osim toga više smo u zatvorenom prostoru, više se okupljamo tako da je kontakt bliži i duže se održava. Prema tome zimski period, moramo iskoristiti da se zaštitimo od gripe, prehlada, upala pogotovo u ovo vrijeme kada se borimo još i sa korona virusom. Ono što je najvažnije jeste da radimo na jačanju imuniteta kod djece ali i kod odraslih. Sve smo više svjesni da jačanje našeg imuniteta jača
i našu otpornost prema virusima tako da svi trebamo tome posvetiti pažnju. Što se tiče jačanja imuniteta trebamo posvetiti pažnju načinu ishrane, odnosno unositi dovoljno voća i povrća, vitamina jer samo to pojačava naš imunitet, zatim pojačati fizičku aktivnost. ” – pojašnjava dr.Besimu Prnjavorac-Rakić za ZOS radio.

Osim pravilne prehrane, fizičke aktivnosti, boravka na otvorenom i redovnog spavanja
suplementacija igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. A sam imunitet je zadužen da se bori sa svim nepovoljnim vanjskim utjecajima koji napadaju naš organizam.

”I ono što još možemo u ovom zimskom periodu je pojačati i malo dodatke prehrani, odnosno uz te neke dodatke prehrani ojačati svoj imunitet. Ono ćemu se u posljednje vrijeme, posvećuje sve više pažnje jeste dodatak vitamina D, i svi smo u ovo vrijeme
mogli da čitamo i slušamo o uzimanju vitamina D koji jača naš imunitet, a također nas po svim dosadašnjim provedenim istraživanjima štiti od korona virusa. Prema tome ja ću sad odmah reći da djeci do godinu dana, dajemo vitamin D u vidu AD kapi, međutim i najnovije su preporuke da i u drugoj i trećoj godini djetetovog života se daje D vitamin od septembra do maja, čak sada i djeci predškolskog i školskog uzrasta  preporučujemo D vitamin, da li će biti to u vidu kapi ili AD perle koje sadrže i A vitamin koji štiti sluznicu i D vitamin koji pojačava naš imunitet i pojačava i učvršćuje razvoj kostiju. I odrasli treba da uzimaju D vitamin.” – kazala je dr. Besima Prnjavorac-Rakić.

Sezonu prehlada i gripa karakterišu i problemi s nosom i sinusima, ali svakako da ovi
problemi se mogu pojaviti i zbog suhog zraka u prostorijama u kojima boravimo. Prema mišljenju dr.Besima Prnjavorac – Rakić, problem začepljenog nosa se može pojaviti iz više razloga kao što su prehlada, boravak u prostorijama u kojima je suh zrak, često provjetravanje prostorija u hladnijim danima te ističe:

”Ono što uvije možemo iskoristiti je korištenje kapi na bazi fiziološke otopine ili morske vode. To može biti: Aqua Maris, Quixx, Nisita,  i nije bitno koje su ali sa tim kapima možemo da napravimo toalet tj pročišćavanje nosne sluznice i pročepljavanje odnosno lakše disanje. Povremeno koristimo i kapi koje u sebi imaju i pseudoefedrin
to su kapi tipa Operil, Olynth ili Reukap. Ono što još preporučujemo je ovlaživanje sluznice u prostorijama i inhalacija na čaj od kamilice navečer kad više nećemo izlaziti
vani, tako da ta topla para nama pročisti disajne puteve, napravi resorpciju te upalne sluzi i u nosu i u sluznicama sinusa.  ”

S obzirom na činjenicu da se svijet s pandemijom koronavirusa suočava zadnjih devet mjeseci, to ima za posljedicu da ogroman procenat stanovništva već na prvu pojavu
simptoma prehlade i gripe strahuje da je zaražen koronavirusom. Da li se zapravo simptomi mogu razlikovati i u čemu je glavna razlika ova dva oboljenja pojasnila nam je dr.Besima Prnjavorac-Rakić.

”Istina je da se preklopio period sa gripom koja dolazi, ja moram reći da ona još nije
u nekakvom jeku, još uvijek nemamo puno pacijenata sa simptomima klasične gripe i još uvijek nekako se borimo sa ovim pacijentima koji imaju simptome korona virusa. Ono što je kod klasične gripa karakteristično da više imamo elemente nazeba, prehlade, curenje nosa, kašlja, temperature koja ide od 38 do 39 stepeni i osjećaj nemoći.  Naši pacijenti već znaju prepoznati te simptome koji su vezani za gripu, jer su se dosad susretali s tim. Ono što je karakteristično za koronu, da dodatno imamo neke bolove u mišićima koje mi ne možemo definirati, opću slabost i ono što je karakteristično gubitak čula okusa i mirisa, mada je nama tu karakterističnije čulo mirisa ili da pacijent obično ima podatak ili da pretpostavlja, da je imao kontakt sa nekim pacijentom koji je već dokazano COVID pozitivan ili sumnjiv na koronu. Prema tome pacijenti treba sami da kontrolišu svoje
kontakte, da uvijek imaju nekakav uvid gdje su bili ili su bili u kontaktu posljednjih 14 dana. Osim toga ti pacijenti imaju jedan opšti aspekt koji smo mi već malo upoznali karakterističan sa nekom blijedo sivom kožom, nemoći čak i nekakvim gubitkom raspoloženja, apatijom, tako da sada hvala Bogu znamo kako nam taj pacijent otprilike izgleda. Sada brže djelujemo, radimo, šaljemo te pacijente da se odrade serološki testovi, da se uradi PCR test. ”

Pandemija koju je uzrokovao COVID 19 donijela je izazov za sve radnike širom svijeta.
Raditi, ali sačuvati zdravlje svojih kolega kao i svoje je postao imperativ. Daleko najveći teret su podnijeli zdravstveni radnici koji su sa pacijentima bili u neprestanom kontaktu.

”Mislim da smo se i mi u Domu zdravlja, prilično dobro organizovali i ustrojili. Imamo COVID ambulantu kroz koju nam prođu svi COVID pozitivni pacijenti sa pozitivnim PCR testom gdje se uradi epidemiološka anketa, odradi se snimak pluća i onda ti pacijenti idu ili na praćenje kod svog porodičnoga doktora, ili ukoliko po kriterijima zahtijevaju bolničko liječenje idu na hospitalizaciju u Opću bolnicu Tešanj. E što se tiče izazovnosti ja moram reći da je i nama koji duže vremena radimo, ovo prvi put da smo se susreli sa pandemijama, mi smo prošli i kroz epidemije krzamaka, hepatitisa A i to je bilo izazovno. Međutim ovo ko hoće da nauči, ko hoće da radi, ko hoće da doprinese svom znanju, iskustvu pa i da se zna postaviti u ovoj situaciji, to je jedan izazov. Ja i svojim mlađim kolegama kažem, ovo je situacija u kojoj ako se date možete puno naučiti. Prema tome ovo ne trebamo shvatiti kao opterećenje i kao neki naš teški period, trebamo shvatiti kao izazov gdje ćemo mi dati svoj doprinos, sami sebi neke stvari razjasniti. Sada recimo, hvala Bogu doći će i vakcina, nadam se da će nam to pomoći u rješavanju ove pandemije.” – zaključuje dr.Besima Prnjavorac-Rakić.

Vakcina koja bi trebala osigurati zaustavljanje širenje pandemije korona virusa se već
pojavila na tržištu. Pred nama je dug period u kojem se očekuje imunizacija širom svijeta. Da li se zapravo sa prvom vakcinom koja je ubrizgana ljudima pojavilo i svjetlo na kraju tunela vrijeme će pokazati. Do dolaska vakcine na naše tržište preostaje nam samo da budemo odgovorni i da čuvamo zdravlje nas i naših najmilijih.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila...

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...