Bajram, najveći vjerski muslimanski blagdan, širom Bosne i
Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje se u porodičnom okruženju.
Kurban-bajram ili Hadži-bajram je muslimanski praznik koji
nastupa 10. Zu-I-hidždžeta islamske lunarne godine i traje četiri dana. To
je praznik koji je u uskoj vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana. Sva
četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, zabranjeno je muslimanima postiti.
Po povratku iz džamije s bajram-namaza kolju se kurbani i
poslije toga se kurbansko meso dijeli rodbini, komšijama i prijateljima,
siromašnim i dr. Kurbane dijele najviše djeca i običaj je da oni kojima se
udijeli kurban daruju djecu i daju im bajramluk u novcu. Valja posebno
naglasiti da se pod pojmom “komšija”, kojima se, pored ostalih, dijeli i daje
kurban, podrazumijevaju i komšije drugih vjeroispovjesti. Od kurbanskog mesa
sprema se ručak kojem prisustvuju članovi uže porodice.
U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno
mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a
nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske
dužnosti.
Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju
ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se
uče tekbiri.
Na dan oba Bajrama preporučene su izvjesne stvari, a koje
doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika. Lijepo je: prije
odlaska na bajram-namaz okupati se; jesti prije Ramazanskog bajram-namaza
(neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram
jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso), učiti tekbire
na putu do džamije i u njoj, čestitanje, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje
i ukrašavanje…
Nekada je za Bajram bila rasprostranjena i praksa da se
sašije novo odijelo na koje se mjesecima nestrpljivo čekalo.
Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje
supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, poput čimbura, sarme, dolmi,
bosanskog lonca… Slijedi pečeno meso s povrćem, pa pita… Slatkiši
su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice,
tufahije i halva.
Baklava je, naravno, najpoznatija, a zašto bismo je
trebali umjereno jesti saznajte ovdje.
Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram
banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje. Običaj je da
djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom
ili bombonama. Nekada su bile popularne “šećerke” (vrsta kruške).
Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a
roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj
običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.
Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se
okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan
Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći danpredviđen za druženje
s prijateljima i poznanicima.
Također u nekim krajevima nekad je postojao i tzv. ženski
bajram. On bi nastupio nakon što su završena bajramska slavlja tj. prva
tri dana Bajrama kao nezvanični četvrti dan. Tad su žene koje su tri dana
Bajrama dočekivale goste pronalazile vrijeme za sebe.
Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se
zaborave svađe.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba