Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da
prehrana bogata svježim voćem i povrćem također može biti dobra za mentalni
razvoj posebno za djecu u tinejdžerskom dobu.
Istraživanje objavljeno u BMJ Nutrition, Prevention
& Health pokazuje da je veći unos voća i povrća značajno povezan s boljim
mentalnim zdravljem kod srednjoškolaca. Nadalje, istraživanje pokazuje da su
hranjiv doručak i ručak povezani s emocionalnim blagostanjem, bez obzira na
godine.
Kako bi istražili da li izbori u ishrani mogu biti povezani
s mentalnim zdravljem, istraživači su koristili ankete iz više od 50 škola u
Velikoj Britaniji. Ukupno, skoro 11.000 učenika je popunilo anketu (sa 8.823
validna istraživanja) i dokazi su pokazali da je prosječan rezultat mentalnog
zdravlja iznosio 46,6 od 70 za srednjoškolce i 46 od 60 za osnovce.
Od toga, samo 25 posto srednjoškolaca i 28,5 posto učenika
osnovnih škola izjavilo je da jede preporučenih pet porcija voća i povrća
dnevno. Deset posto, odnosno devet posto, nije jelo voće i povrće. Oko 21 posto
srednjoškolaca i 12 posto učenika osnovnih škola jelo je samo neenergetski
napitak ili ništa za doručak, dok 11 posto nije jelo ni ručak.
Istraživanje je pokazalo da što su učenici više porcija voća
i povrća dnevno jeli to su imali bolji rezultat na skali mentalnog zdravlja.
“Na fundamentalnom nivou, potrebna je adekvatna ishrana da
se obezbijede gradivni elementi za razvoj i funkciju tijela i kod djece i kod
odraslih, uključujući rast i replikaciju ćelija, sintezu DNK, neurotransmitera
i metabolizam hormona, a posebno je kritična za djecu, optimalna ishrana je
važna za razvoj mozga”, napisali su autori studije.
Također, autori priznaju da je njihovo istraživanje imalo
ograničenja, uključujući i činjenicu da odgovori ankete mogu biti netačni.
Voće i povrće donose snažne fizičke prednosti. Veza između
fizičkog i mentalnog zdravlja je odavno poznata, uključujući vezu između zdrave
prehrane i raspoloženja kod odraslih. Proširenje koncepta na djecu izgleda
sasvim prirodno, smatraju stručnjaci.
Autori istraživanja su napisali da se nadaju da će njihovo
istraživanje ohrabriti zvaničnike da donesu politike koje bi pomogle djeci da
dobiju veći pristup hranjivoj i svježoj hrani kako u školskim ustanovama tako i
van njih.
zosradio.ba/072info.com