Poslodavci u FBiH: Cijene struje ne smiju biti veće ni firmama koje su ranije potpisale ugovore

/

Nakon što su i Dom naroda i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH donijeli odluku da se povećanje cijena električne energije za privrednike u Federaciji BiH ograniči na 20 posto, oglasili su se i iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja insistiraju da Vlada Federacije BiH prilikom donošenja odluke o ograničavanju cijena električne energije obaveže elektroprivrede na aneksiranje ugovora sa kompanijama koje su ranije potpisale ugovore o snabdijevanju, a kojima je cijena povećana za više od 20 posto.

“Ove kompanije moraju dobiti anekse na ugovore kojima će im cijena biti povećana maksimalno 20 posto i koji će se početi primjenjivati od 1. januara 2022. godine”, poručili su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Zahvalili su poslodavci rukovodstvu i poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na hitnoj reakciji i usvajanju amandmana na Zakon o električnoj energiji, u tekstu koji je usvojen i na Domu naroda. Ovime je, istakli su, omogućeno Vladi FBiH da donese odgovarajuću odluku i ograniči rast cijena električne energije za privredu na 20 posto.

“Povećanje cijena električne energije za privredu od 20 posto predstavlja gornju granicu povećanja koje omogućava većini kompanija u FBiH neometanu proizvodnju, nastavak izvoznih aktivnosti, zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika te nastavak investicijskog ciklusa. S druge strane, neće drastično rasti cijene roba i usluga na tržištu zbog enormnog povećanja cijena električne energije, čime se štiti životni standard građana. Također, ovo povećanje će omogućiti Elektroprivredi BiH da kompenzira ranije dogovoreno povećanje cijene uglja, kao i nastavak investicijskog ciklusa”, zaključili su iz Udruženja poslodavaca FBiH, prenosi Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

CIK, pored 7,4 miliona KM, traži još para za izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) pisaće Ministarstvu finansija i...

Uključena i BiH: U 12 call centara razbijena kriminalna mreža koja se bavila prevarama

U akciji "Pandora", koju je podržao Europol, krajem aprila...

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnosti u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada Federacije BiH usvojila je danas na prijedlog Federalnog...