Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH najavljuje: 2022. će biti bolja za penzionere

/

Da li će i kada biti povećane penzije, odnosno kada će biti provedeno zakonom predviđeno usklađivanje penzija sa rastom troškova života?
Zbog pandemije koronavirusa prošle godine ovo usklađivanje nije izvršeno. Ove godine su penzioneri, umjesto usklađivanja, u više navrata dobijali jednokratnu pomoć. Šta će biti naredne godine, kao i o drugim pitanjima koji muče najstariju populaciju govori direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić.

GOSPODINE KRNJIĆU, 2021. GODINA JE NA IZMAKU, A PANDEMIJA KORONAVIRUSA NE JENJAVA. KOLIKO SU SE MJERE KOJE SU U OVOM PERIODU PODUZETE U KONAČNICI ODRAZILE NA FINANSIJSKU STABILNOST ZAVODA PIO/MIO FBIH?

– Godina na izmaku je po svemu, primarno zbog okolnosti epidemije, bila veoma turbulentna. S ekonomskog aspekta gledano, došlo je do nagle ekspanzije kao rezultat takozvanog V-efekta. Naime, šok-pojavom pandemije početkom 2020. došlo je do gotovo potpunog zamiranja ekonomskih aktivnosti privrede, što se odrazilo i na nagli pad BDP-a u cijelom svijetu, pa i kod nas.

BOLJA DISCIPLINA

I pored toga što pandemija nije stala, u 2021. godini kao posljedica naglog porasta potreba za robom i uslugama, koje su u znatno smanjenom obimu proizvedene u prethodnoj godini, došlo je do naglog porasta tražnje, a to je potaknulo porast proizvodnje. Sve to se dešavalo u cijelom svijetu, pa i kod nas. Rezultat takvih kretanja je da su u Federaciji porasle zaposlenost i plate, te u konačnici i prihodi od doprinosa za PIO. Taj porast će na kraju godine biti oko sedam posto.

JESTE LI ZADOVOLJNI DINAMIKOM UPLATE DOPRINOSA ZA PIO, S OBZIROM NA TURBULENTNO RAZDOBLJE KOJE JE IZAZVAO KORONAVIRUS I DA LI SE SITUACIJA U TOM SMISLU POPRAVLJA U ODNOSU NA PRETHODNU GODINU?

– U skladu sa kretanjima, naprijed objašnjenim, u 2021. je naplata doprinosa bila mnogo bolja, a rekao bih, iako za to nemam egzaktnijih podataka, da je i disciplina u plaćanju na višem nivou od prethodnih godina.

OVE GODINE ZA PENZIONERE NIJE BILO REDOVNOG NI VANREDNOG USKLAĐIVANJA PENZIJA. PENZIONERI SU U VIŠE NAVRATA PROTESTOVALI I SA ULICA PORUČIVALI VLASTIMA DA IH SVE VIŠE ŽIVI U SIROMAŠTVU. HOĆE LI SE PENZIJE POVEĆATI IDUĆE GODINE?

– Federacija je 2018. godine korjenito reformirala penzioni sistem donošenjem novog Zakona o PIO. Jedan od stubova sistema instaliran tim zakonom je usklađivanje penzija s porastom BDP-a i potrošačkih cijena. To je u 2018. i 2019. provedeno i imalo je veoma pozitivan učinak. Međutim, desila se svjetska katastrofa 2020, koja je za rezultat imala pad BDP-a i deflaciju (pad cijena), što je značilo, shodno Zakonu o PIO, da je usklađivanje 0 posto. Federacija BiH je slično kao niz država u okruženju pokušala sanirati situaciju
jednokratnim dodacima penzionerima, u augustu je to bilo 120 ili 100 KM, a za decembar svim penzionerima još po 50 KM. Prema pokazateljima za 2021, usklađivanje penzija u 2022. godini trebalo bi biti u značajnijem procentu, javlja Oslobodjenje

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građani BiH će do kraja godine imati digitalne novčanike

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...

Snižena cijena peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u Republici Srpskoj znatno...

Traži se firma za štampanje glasačkih listića, bit će utrošeno 77 tona papira

Centralna izvorna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je nabavku za usluge štampanja i...

U BiH zaposlene 852.921 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u...