U BiH zaposlene 852.921 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

/

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u februaru 2024. godine broj zaposlenih osoba iznosio je 852.921, a od toga je bilo 386.586 žena.

U odnosu na januar 2024. broj zaposlenih osoba povećao se za 0,1 posto, a broj zaposlenih žena za 0,3 posto, piše Večernji list.

Poljoprivreda i rudarstvo

Isti podaci pokazuju kako je tokom februara najviše zaposlenih bilo u prerađivačkoj industriji, gdje je radio ukupno 165.501 uposlenik, među kojima 63.969 žena.

Na drugom mjestu je trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala, gdje je u drugom mjesecu ove godine plaću zaradilo ukupno 156.085 zaposlenih, među kojima 82.444 žene.

Iako je prerađivačka industrija još uvijek na prvom mjestu prema broju zaposlenih, uskoro bi je, upoređuju podatke, trgovina mogla prestići.

Naime, u odnosu na prošlu godinu broj radnika u prerađivačkoj industriji je smanjen, dok broj zaposlenih u trgovini bilježi konstantan rast.

Podaci Agencije za statistiku BiH o broju zaposlenih u februaru ove godine pokazuju kako se broj radnika u odnosu na prošlu godinu smanjuje i u poljoprivredi, rudarstvu, djelatnostima umjetnosti, zabave i rekreacije, kao i u ostalim uslužnim djelatnostima.

S druge strane, bilježi se porast broja zaposlenih u djelatnostima koje se odnose na građevinu, prijevoz i skladištenje, pružanje smještaja te pripremu i posluživanje hrane, informacije i komunikacije, poslovanje s nekretninama, kao i obrazovanje.

Očekivano, rastom zaposlenih smanjio se broj registriranih nezaposlenih osoba.

U februaru 2024. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 338.528, a od toga je bilo 198.497 žena. Broj registriranih nezaposlenih osoba se u odnosu na januar 2024. godine smanjio za 0,6 posto (broj muškaraca se smanjio za 0,6 posto, a broj žena također se smanjio za 0,6 posto), naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Dodali su kako se u poređenju sa februarom 2023. godine broj registriranih nezaposlenih smanjio za 4,7 posto (broj muškaraca se smanjio za šest posto, a broj žena za 3,8 posto).

Kada je riječ o registriranim nezaposlenim osobama po kvalifikacijskoj strukturi, uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba s VKV i KV kvalifikacijom – 106.901, zatim slijede nekvalificirane osobe – 99.498 i osobe sa srednjom stručnom spremom – 95.288.

Kao nezaposleni vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) – 4942, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) – 5289.

Koliki je udio žena

Udio ženske populacije među registriranim nezaposlenima iznosi 58,6 posto ili u apsolutnom iznosu 198.497 osoba ženskog spola, piše Večernji list.

U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom spremom (SSS) – 62.652, nekvalificiranih (NK) 59.372 i s VKV i KV kvalifikacijom – 51.501 osoba ženskog spola – objasnili su iz Agencije za statistiku BiH.

Inače, unatoč još uvijek velikom broju registriranih nezaposlenih osoba, Bosna i Hercegovina se danas suočava s velikim nedostatkom radne snage, na što poslodavci konstantno upozoravaju.

Kako je rečeno nedavno na konferenciji o tržištu rada u BiH održanoj u Sarajevu, trenutačno nedostaju radnici u građevini i trgovini, kao i visokokvalificirana radna snaga. Također, tom je prilikom naglašeno kako je potrebno stvarati i radnu snagu koja je konkurentna na tržištu rada, piše Jabuka.ba.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...