Plaši i naučnike koji su ga napravili: Robot koji odlično oponaša čovjeka

/

Britanska kompanija Engineered Art objavila je još jedan video svog humanoidnog robota Ameka koji je nedavno postao poznat po tome što je robot koji pokazuje najtačnije ljudske izraze ikada.

Dok je prethodni video prikazao robota kako se budi iz dubokog sna, novi video prikazuje ga potpuno budnog, a u jednom trenutku se čak očigledno “uvrijedi” zbog invazije u lični prostor.

Humanoidni robot prvo prati pokrete rukom koje mu ispred lica radi inženjerka, a zatim se namršti i s izrazom nezadovoljstva uhvati inženjerku za ruku i pomjeri je od svoga lica. Time je pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na uznemiravanje ličnog prostora.

– Ovo čak počinje da nas plaši –  napisali su u opisu videa.

Ameka za oči ima kamere visoke vidljivosti kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može i da se smije, rutinski trepće, dahće od šoka, češe se po nosu ili se čak takmiči u zurenju u oči s čovjekom. Robot za sada još ne može da hoda, a PDF datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amekini pokreti trenutno ograničeni na gornji dio tijela iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

– Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amekine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota – navode u Engineered Arts.

Iako se čini da je svjesna, zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameka nije opremljena punom vještačkom inteligencijom. Umjesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.

Гуманоид Ameca

zosradio.ba/avaz.ba

Povezani postovi

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj...

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...

Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga...

Kako jednom rečenicom uvrijediti državljane zemalja Evrope: Jesu li pogriješili s odabirom za BiH?

Zanimljiva mapa podijeljena na Twitteru na šaljivi način prikazuje...