Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji

/

Danas je Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio na svoju listu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i jedan medij pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju d.o.o. Banjaluka, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH. 

Današnja mjera koja predstavlja prvu primjenu Izvršne uredbe 14033, zasniva se na posvećenosti Bidenove administracije pozivanju na odgovornost onih koji, između ostalog, podrivaju stabilnost regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume. Dodik podriva institucije BiH pozivanjem na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretanjem procesa stvaranja paralelnih institucija u  bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Štaviše, Dodik je koristio i koristi svoj službeni položaj u BiH za gomilanje ličnog bogatstva ucjenjivanjem, podmićivanjem i ostalim oblicima korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjela  odražava njegova nastojanja da promovira ove političke ciljeve  i odvuče pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti. Kumulativno, sve ove aktivnosti predstavljaju prijetnju stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i podrivaju Daytonski mirovni sporazum, što predstavlja rizik šire regionalne nestabilnosti.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu aktivnost, Brian E. Nelson rekao je da “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i njegovi pokušaji demontiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji su motivisani njegovim ličnim interesima, prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijelog regiona”. “ Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun svojih građana, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje.”

DODIKOVE DESTABILIZIRAJUĆE I KORUPTIVNE AKTIVNOSTI

Daytonski mirovni sporazum (Dayton Peace Accords (DPA)) kojeg su 1995. godine potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, okončao je etnički sukob u BiH i uspostavio današnji ustav BiH. Ministarstvo finansija SAD je 17. januara 2017. godine, u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, stavilo Dodika na listu zbog aktivnog opstruiranja ili postojanja značajnog rizika aktivnog opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma. Današnje mjere nadovezuju se na  ovo nasljeđe, a usmjerene su na njegovo kontinuirano destabilizirajuće djelovanje u vezi sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i njegovu zloupotrebu službenog položaja s ciljem učestvovanja u široko rasprostranjenoj korupciji koja podriva državne institucije u BiH.

Dodik takođe otvoreno poziva, i već djeluje u tom smjeru, na jednostrani prenos državnih nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koji čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom. Dodik se takođe javno protivi visokom predstavniku za BiH kojeg je imenovala međunarodna zajednica, kao i sastavu Ustavnog suda BiH. Pored toga, Dodik javno ponižava ostale etničke i vjerske skupine u BiH produbljujući podjele i politički
ćorsokak. Stoga je Dodik stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za, ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u kršenju ili činu kojim opstruira provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma ili predstavlja prijetnju za istu.

Dodik je stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u korupciji koja se tiče Zapadnog Balkana.

Konkretno, uspostavio je mrežu podrške u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Jedan primjer njegovog koruptivnog djelovanja je da je Dodik svojim bliskim poslovnim saradnicima direktno obezbijedio ugovore s vladom i monopol u RS. Prihode od korupcije Dodik koristi za podmićivanje i dodatne koruptivne aktivnosti u cilju promovisanja ličnih interesa na račun građana u RS.

DODIKOVA LIČNA MEDIJSKA KUĆA

Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medijska kuća sa sjedištem u Banjaluci, RS, u privatnom vlasništvu je kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik, iza scene, lično kontroliše ATV, naprimjer tražeći da on lično odobri medijske priče koje se odnose na politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV da bi svjesno i izričito promovisao sopstvenu agendu koja uključuje njegove napore da ocrni ostale političke ličnosti, da poboljša svoj javni imidž i promovira svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore koji se odnose na ATV dao direktno članovima svoje porodice koju koristi kao još jedan kanal za korupciju. Direktno je usmjeravao novac od javnih kompanija ka ATV u svrhu korupcije. Značajno je povećao finansije za ATV posljednjih godina i učestvovao u zlonamjernim kampanjama za širenje uticaja putem društvenih medija koristeći ATV da bi objavljivao sadržaje koji promovišu njegove političke i lične ciljeve.

ATV  je stavljena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili ista djeluje ili se čini da djeluje za ili u ime Dodika, direktno ili indirektno.

POSLJEDICE SANKCIJA

Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su gore navedeni, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC. Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, takođe bivaju blokirani.  Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće. Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili obezbjeđivanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe.

Redakcija/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...