Vlada FBiH: Najniža plaća u FBiH povećana za 136 KM

/

Federalna vlada danas je, na telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku da se najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM. Time je, prema ranijim obećanjima i najavama, povećana najniža plaća, koja od
1. januara 2022. godine iznosi 543 KM, te je u odnosu na prethodni iznos veća za 136 KM ili 33,56 posto.

Uz mjesečnu plaću, većina radnika u Federaciji BiH također ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je Federacija BiH jedinstvena u Evropi. Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plaće garantira ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plaće i koja će za većinu radnika biti najmanje 717 KM mjesečno.

Nadalje, novi propisi sada garantiraju da će najniže plate biti usklađivane godišnje u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine.
Nakon što Parlament Federacije BiH usvoji nove fiskalne zakone, bit će stvorene pretpostavke za još veći rast najniže plaće bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost.

Redakcija/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Maturantima srednje škole dijele po 200 KM

Nastavljajući aktivnosti, koje su sklopu seta mjera podrške mladim...

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla...

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...