Evo koliko je novca u budžetu FBiH planirano za administraciju, službena putovanja, gorivo

/

U Prijedlogu budžeta Federacije BiH za ovu godinu, a koji uznosi pet milijardi i 535 miliona KM, planirano je blizu 300 miliona KM (299,9) za troškove zaposlenih na federalnom nivou.

Od toga na plaće i naknade će biti utrošeno 236,9 miliona KM, a što je za 17,2 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu. U Prijedlogu je naznačeno kako je tokom prošle godine došlo do značajnog porasta cijena osnovnih životnih namirnica.

U ovoj godini iz federalnog budžeta će više ići i na troškove službenih putovanja. Novac je planiran i za isplate plaća i naknada zastupnicima, ministrima, savjetnicima šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ukoliko nemaju zasnovan radni odnos.

Ima novozaposlenih

– Bruto plaće i naknade po osnovu redovnog rada planirane su na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine za 8.333 zaposlenih uz primjenu osnovice za obračun plaća od 330,00 KM i boda za obračun koji iznosi 1,05. Tokom 2021. godine došlo je do značajnog porasta cijena osnovnih životnih namjernica i energenata.

Ukupno planirana finansijska sredstva u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu na ovoj poziciji iznose 236,9 miliona KM, što predstavlja povećanje od 17,2 miliona KM ili osam posto u odnosu na iznos u budžetu Federacije BiH za 2021. godinu – navodi se u Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu koji ide na usvajanje u Parlament Federacije BiH.

Novac za zastupnike, ministre, savjetnike koji se ne snađu

Objašnjava se da jedan od razloga povećanja finansijskih sredstva je planiranje novca za bruto plaće i naknade plaća za novozaposlene u Federalnoj upravi policije (59 zaposlenih policajaca), 11 u Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH, 11 u Poreznoj upravi FBiH 10, Sudskoj policiji 10, Federalnom ministarstvu pravde četiri, Federalnom ministarstvu zdravstva tri, Federalnom zavodu za javno zdravstvo troje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...