Penzioneri protestovali u Tuzli: Kriminalna vlast dovela nas je na rub propasti

/

Grupa penzionera danas se ponovo okupila u Tuzli, a tokom protesta izrazili su nezadovoljstvo društvenim statusom u Bosni i Hercegovini.

Poručili su da je kriminalna vlast od njih napravila žrtve, dovodeći ih na rub propasti.

Tuzlanski penzioneri kontinuirano već nekoliko mjeseci izlaze na proteste, a od vlasti traže poboljšanje uslova života, prvenstveno kroz povećanje prosječne penzije koja treba iznositi 52 posto iznosa prosječne plate u Federaciji BiH.

“Ovo je peti protest, a naš osnovni zahtjev je povećanje prosječnog iznosa penzije, po evropskom parametru jer mi na takav način razmišljamo, za razliku od feudalno-plemenske vlasti koja je od nas napravila žrtvu. Danas je budžet postao privatna sinekura vladajućih struktura, bolje reći mafija. Glavni posao im je korupcija, krađe i razne vrste nepodobština
koje ovaj narod dovode na rub propasti”, kazao nam je jedan od organizatora protesta Vehid Jahić.

Okupljeni penzioneri su poručili da ne traže nikakvu milostinju, već ono što su zaradili. Kako su naveli, većina ih danas prima minimalnu penziju koja nije dovoljna za život dostojan čovjeku.

“Od penzije se dobro ne živi jer je ona mala. Kad platim sve režije i ostale obaveze nekako mogu živjeti, ali iznos koji primam opet nije dovoljan u odnosu na minuli rad koji imam i sve to bi mi trebalo pripasti”, kaže nam Ivan Milić, učesnik protesta.

Većinu novca penzioneri danas potroše na lijekove i plaćanje komunalija, o čemu očito vlast u BiH ne razmišlja, izuzev u predizbornom periodu kada nudi jednokratne pomoći jednoj od najugroženijih kategorija društva. Na težak položaj danas je ukazala i Hafa Mašić.

“Danas živim kao i svi ostali. Snalazim se na sve moguće načine. Moj muž je radio u Termoelektrani u Tuzli 41 godinu i kada je otišao u penziju pripao mu je iznos koji je manji od 600 maraka od koje živimo skupa sa kćerkom. Da nemamo pomaganja sa drugih strana ne bismo mogli preživjeti”, kaže nam Mašić.

Okupljeni penzioneri su poručili da će protestovati sve dok njihov društveni položaj ne bude promijenjen, a novi skup su najavili za februar ove godine.

 zosradio.ba/Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...