Velika Britanija opskrbljuje Ukrajinu oružjem u slučaju potrebe odbrane od Rusije

/

Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete dok je suočena s prijetećim ponašanjem Rusije, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Valas (Wallace).

– Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sistemima oružja – rekao je Valas britanskim parlamentarcima. Pozvao je svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko sedmica kako bi razgovarali o krizi, prenosi Hina.

– Trenutni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomatija prevladati. Izbor je na predsjedniku (Vladimiru) Putinu – rekao je.

Dodao je:

– To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani.

U obraćanju britanskom parlamentu Walas je rekao da su prvi sistemi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince.

Valas nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode.

– Ti su sistemi kratkog dometa.  Ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane – rekao je.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...