NGP Valter: ”Bez inicijative građana, mi nećemo moći riješiti probleme u Tešnju”

/

Neformalni građanski pokret ”Valter ” ja danas u Tešnju održao press konferenciju. Tema press konferencije bila je ”Redukcija vode i njene posljedice”. Prisutnima su se obratili aktivisti neformalnog građanskog pokreta informišući ih o trenutnim aktivnostma koje provode u cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja a koji bi se mogao ponoviti i u budućnosti. 

Predstavnici NGP ”Valter” su iznijeli ciljeve kampanje.

Prema riječima Edina Hasaničevića, aktiviste NGP “Valter” prilikom samog uvođenja redukcije vode nisu ispoštovane određene zakonske procedure te ističe: 

“Kroz aktiviranje naših građana i upita prema nadležnim strukturama, nismo vidjeli neke povratne informacije i želju da se taj problem adekvatno riješi, da se preuzme odgovornost
za ono što je napravljeno tako da smo se mi kroz ovaj neformalni pokret angažovali i uz podršku USAID-a i Centra civilnih inicijativa, dobili smo podršku da realizujemo kampanju ”Žedni smo pravde”. U narednom periodu planiramo pojačati naše aktivnosti. B
ojimo se
da nam se ovaj problem ne ponovi i slijedeće godine, zato molimo sve naše sugrađane da podrže ovaj neformalni pokret, kako bi institucije vlasti da tako kažem „natjerali“ da rade svoj posao za koji su dobro plaćeni, novcem svih nas, poreznih obveznika i da nam pokažu planove kako će riješiti ovu situaciju sa vodosnabdijevanjem. “

Kako je za ZOS radio kazao Edin Hasaničević kod građana koji žive na ovom području prisutna je jedna totalna apatija i pasivnost. 

”Iskreno se pitamo dokle naši građani mogu trpiti. Sad osim tog problema prošle godine sa nezakonitom višemjesečnom redukcijom vode, trenutno imamo i ovaj problem sa isporukom toplotne energije. I ja kao i ostali naši članovi, aktivisti neformalnog pokreta, ne možemo razumjeti građane da ne smiju reagovati, za usluge koje uredno plaćaju, izmiruju, da ne smiju reagovati kroz taj neki građanski glas, kroz neku aktivnost ili da podrže naš neformalni pokret, da pokušamo naći zajedničku riječ sa svim tim strukturama koje vode te procese da nas uvažavaju i da se problemi na kraju krajeva riješe.”- zaključuje  Hasaničević.

Glavni cilj kampanje je pozvati na društvenu odgovornost nadležne strukture Općine Tešanj nakon prošlogodišnje višemjesečne nezakonite redukcije vode i kroz građansku inicijativu osigurati potpunu transparentnost u trošenju budžetskih sredstava u osiguranju urednog funkcionisanja sistema vodosnabdijevanja na području Općine Tešanj.

”Ono što je problem za rješavanje te novonastale situacije, po pitanju vodosnabdijevanja je što institucija ombudsmena može samo da da preporuku, ne mogu da djeluju izvršno. Mi smo pokušali kroz OV djelovati institucionalno i prikupili smo potpise koje poslovnik o radu OV Tešanj traži i nalaže. Imali smo dovoljan broj potpisa za održavanje vanredne sjednice, nisu nas uvažili, nisu htjeli. Ovdje je jednostavno stvar da se građani probude, da ljudi počnu da traže. Tamo gdje nema lokalne inicijative neće biti ni promjene.” – kazao je za ZOS radio Nermin Deljkić, aktivista NGP “Valter”

Podsjećamo da je u mjesecu oktobru 2021. godine  u organizaciji Neformalnog građanskog pokreta Valter održan protest za pokretanje postupka odgovornosti zbog uvedene redukcije vode i višegodišnjeg neodgovornog postupanja u rješavanju pitanja urednog vodosnabdijevanja za sve stanovnike općine Tešanj.

Pokrenuta kampanja “Žedni smo pravde” je podržana od strane USAID-a , u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koju provode Centri civilnih inicijativa (CCI).

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Počinje kampanja za izbore u BiH: 26.089 kandidata lovi glasove za 3.342 pozicije

 Lijepljenjem prvog plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promovisanjem slogana i...

Saobraćajna nesreća u Mravićima: Učestvovali strani državljani

Danas je u Mravićima, općina Doboj Jug, došlo do...

Požar u Klancima uzrokuje zagađenje zraka u Tešnju: Indeks kvaliteta zraka “Nezdrav”

Tešanj se danas suočava s visokom razinom zagađenja zraka,...

VIDEO: Reakcija heroja koji su noć proveli na požarištu, nakon dolaska helikoptera OSBiH

Nakon dramatičnih sati borbe sa požarom iznad Novog Šehera,...