SAD odobrio 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu

/

Američki State Department odobrio je 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu, od čega 2,2 milijarde dolara uključuje teretne avione C-130J, a 355 miliona dolara odnosi se na radare protuzračne odbrane, javlja Anadolu Agency (AA).

– State Department je odlučio odobriti prodaju teretnog aviona C-130J Super Hercules i prateće opreme Egiptu, procijenjene vrijednosti od 2,2 milijarde dolara – navedeno je u saopćenju američke Agencije za odbrambeno-sigurnosnu saradnju.

U saopćenju, u kojem se navodi da je o odobrenju prodaje poslana obavijest Kongresu, napominje se da se u prodajnom paketu nalazi 12 aviona C-130J, 12 rezervnih motora i ostala prateća oprema.

U drugom saopćenju Agencije navedeno je da je odobrena prodaja radarskih sistema protuzračne odbrane Egiptu, vrijedna 355 miliona dolara.

Ovaj prodajni paket uključuje tri kopnena radarska sistema SPS-48, rezervne dijelove za te sisteme, motore, generatore i drugu opremu.

Odobrenje State Departmenta za prodaju oružja znači da prodaja nije problem za američku administraciju.

Ako se američki Kongres ne usprotivi odluci Ministarstva u roku od 30 radnih dana, uprava započinje pregovore sa zemljom u koju je prodaja odobrena o sadržaju prodajnog paketa. Na kraju ovih pregovora SAD toj zemlji nudi pismo ponude. Ako ponuda dobije pozitivan odgovor, odvija se postupak nabavke, piše avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...