Najtraženija deficitarna zanimanja u BiH: Posla ima, radnika nema?

/

Realnost u Bosni i Hercegovini već godinama jeste da se mladi sve rjeđe odlučuju da se obučavaju za zanatske poslove.

Svako od nas je bar jednom doživio problem s majstorima, jer do dobrog majstora je danas teško doći.

Poslovni oglasi za zanatlije stalno su aktivni, tako da za razliku od mnogih koji se u vrijeme pandemije brinu za svoje radno mjesto, ova branša nema tih problema. Uprkos potrebama tržišta, interesovanje za te prekvalifikacije je malo.

Da obrazovni sistem uopće nije usklađen s potrebama tržišta u BiH, najbolje pokazuju činjenice o nedostatku kvalificirane radne snage, poput zanatlija, dok, u međuvremenu, na evidencijama službi za zapošljavanje uzaludno traže posao ekonomisti, pravnici, socijalni radnici, pedagozi, i tako dalje.

Nadležne institucije ovaj segmente pretjerano ne interesuje. Lista deficitarnih zanimanja, uprkos stipendijama, svake godine se ponavlja.

Posljednja ažurirana lista objavljena je u maju 2021. godine s podacima za 2020. godinu na stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, istu možete pogledati OVDJE.

S druge strane, bravari, zidari, električari, moleri, sve češće budućnost traže van granica BiH.

Prema posljednjim dostupnim podacima i oglasima za posao najtraženija i dobro plaćena zanimanja su:

elektroenergetičar, elektromehaničar, operater na CNC alatnim mašinama, plinski vodoinstalater, zavarivač, stolar, bravar, mesar, mehaničar, keramičar-podopolagač, moler-farbar, hemijski čistač, autolimar, autolakirer, bravar/zavarivač, krojač, knjigovezac, reklamni grafičar, kuhar, pomoćni kuhar, konobar, pomoćni tapetar.

Mladi prilikom izbora svog budućeg zanimanja ne bi trebalo da vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu. To je najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje u BiH, a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba.

Kako su pokazala ranija istraživanja portala mojposao.ba, najtraženija zanimanja za kojima su tragali poslodavci tokom pandemijske godine bili su operateri u pozivnim centrima, vozači, građevinski radnici, mehaničari, no sudeći prema objavljenim oglasima, ta zanimanja mogla bi biti tražena i u ovoj godini.

Prema okvirnom dokumentu Budžeta Federacije BiH za period 2022-2024. godina navodno je planirano povećati efikasnost tržišta rada kroz učinkovite politike zapošljavanja, zatim poboljšati usklađenost obrazovanja sa potrebama tržišta rada kako bi se osigurao kvalitetan i stručni kadar koji će doprinijeti rastu konkurentnosti, kako bi se osigurao deficitaran kadar, te povećala zaposlenost i smanjila nezaposlenost stanovništva.

Na ovu temu poslali smo upit Naidi Hota-Muminović, ministrici za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, međutim, do objave ovog teksta, odgovore nismo dobili – no podsjećamo da je ministrica nedavno objavila kako je zaražena koronavirusom.

Zakon o dualnom obrazovanju je najavljen u 2021. godini, između ostalog, propisavao bi povećanje broja sati praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola, a za što bi dobili i novčanu naknadu, te regulisao druge bitne preduslove za njihovo zapošljavanje, piše Radio Sarajevo

Povezani postovi

Rođene Zeničane jedan klik na Facebooku spojio nakon 57 godina

Jedan znatiželjni lijevi klik mišem na Facebookovu opciju "Poznaješ...

U RS-u četiri slučaja velikog kašlja, u FBiH ih nema: Ljekari upozoravaju na teške simptome i pozivaju na vakcinaciju

Nema novih prijaveljenih slučajeva velikog kašlja (hripavac, magareći kašalj,...

Selmo Cikotić proglašen krivim, dobio tri godine zatvora

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić osuđen...

U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske rivijere

U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan...