Uspjeh maglajskog kuglaša Ashara Čakrame

Datum:

Maglaj je do 2014.godine imao savremenu četverostaznu kuglanu i klub koji se takmičio u najvišem rangu takmičenje ali i Prvoj ligi.

Nažalost, u poplavi uništena kuglana nikada nije obnovljena, klub je „zamrznuo“ svoje aktivnosti, a neki od maglajskih kluglaša, kao što je Ashar Čakrama, pronašli su drugi angažman. Kao član Kuglaškog kluba „Mineral“ Teslić, Čakrama je najviše pridonio velikom klupskom uspjehu i osvajanju drugog mjesta na KUP takmičenju RS. On je sa 619 činjeva bio najbolji pojedinac takmičenja.

Najveći uspjepjeh učešće na Svjetskom prvenstvu

Kada je imao samo 10 godina, Ashar se počeo baviti kuglanjem, najveći ‘krivac’, naravno, bio je njegov otac koji se takođe bavio kuglanjem. Sa 12 godina počeo je sa učešćima na omladinskim takmičenjima, a sa godinama je dospio i do prvog tima Kuglaškog kluba „Maglaj“. Nakon gimnazije, školovanje je nastavio u Sarajevu gdje je branio bolje „Željezničara“ i „Vogošće“. Učešće na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Njemačkoj 2015.godine i osvajanje petog mjesta njegov je najveći sportski uspjeh. „Tada sam trenirao u Tesliću, jer je u hotelu ‘Kardijal’ najbliža kuglana Maglaju. Članovi ‘Minerala’ takođe su tu trenirali i pitali su me da nastupam za njih. Pristao sam, zadovoljan sam, ušli smo i u Premijer ligu, a ove godine ostvarili smo historijski uspjeh. Na nivou entiteta RS osvojili smo drugo mjesto na finalu KUP-a koji je organizovan u Banja Luci. Malo nam je nedostajalo da osvojimo prvo mjesto. Uzeli smo srebro, a ja sam nagrađen kao najbolji pojedinac takmičenja sa 619 čunjeva. To je jedan od mojih najboljih rezultata a približio
sam se i rekordu kuglane u banjalučkom Boriku od 626 čunjeva.Svi smo redovali, veliki spjeh je ovo za teslićke kuglaše jer izborili smo i mogućnost nastupa u Evropi. U maju se u Njemačkoj održava svjetskih KUP najboljih ekipa premijer liga. To će i za mene biti novi izazov jer poseban je osjećaj kuglati u kuglani sa osam staza pred više hiljada navijača“, ispričao nam je Ashar Čakrama, član KK „Mineral“ Teslić.

Lijepe uspomene na maglajsku kuglanu

Sa Asharom smo razgovarali ispred nekadašnje maglajske kuglane. To je i u njemu probudilo brojne uspomene. „Sjećam se velikih uspjeha, nas kao ekipe i svojih ličnih rezultata. Mnogo je uspomena na ovo mjesto, budi emocije jer neki ljudi više nisu sa nama. Sjećam se turnira koji su ovdje organizovani, sjećam se velikog uspjeha maglajskih kuglaša i ulaska u Premijer ligu BiH“, dodao je na kraju razgovora. piše maglaj.net

Povezani postovi
Related

Općina Doboj Jug potpisala sporazum za realizaciju projekta u okviru izgradnje Islamskog centra u Zenici

Općinski načelnik Mirnes Tukić i muftija zenički hfz. prof....

Mujo Fejzić, sekretar Crvenog križa Tešanj: Krv mora čekati pacijenta

Darivanje je nešto čemu se učimo od malena, a...

Tešanj: U posljednja 24 sata tri saobraćajne nesreće, pet osoba s težim povredama

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su se...

Zavidovići: Gradonačelnik održao sastanak sa građevinskim odborom za izgradnju vodovoda u Vozućoj

Gradonačelnik Hašim Mujanović održao je sastanak sa građevinskim odborom...