Tešanj: U Bobarama osnovan Institut za dječiju književnost

/

Ekipa pisaca za djecu postavila je ambiciozan plan. Od pokretanja časopisa, formiranja Društva pisaca za djecu, do utemeljenja nagrade za esej o dječjoj knjizi i nagrade za
ilustraciju. Institut bi djelovao kroz naučno vijeće, umjetničko vijeće i izdavačko vijeće. Na aprilskom sajmu knjiga u Sarajevu najavljuje se promocija prvog broja časopisa čija je urednica prof. dr. Mirzana Pašić Kadrić. Za predsjednika Instituta izabran je Šimo Ešić, a za njegovog zamjenika prof. dr. Vildana Pečenković.

Piše: Melisa Omerbašić

Na inicijativu Bajruzina Hajre Planjca, pisca za djecu i mlade, u petak je u Bobarama kod Tešnja odrţana Osnivačka skupština INSTITUTA ZA DJEČIJU KNJIŢEVNOST . Tom prilikom formiran je Upravni odbor, koga čine: Šimo Ešić, Bajruzin Hajro Planjac, Vildana Pečenković, Slavko Klisura, Melida Travančić, Muhidin Šarić, Sanja Jurić, Fahrudin Kučuk i Zejćir Hasić; te u Nadzorni odbor imenovani su: Mehmed Đedović, Šefik Husagić, Šahdo Bošnjak.

Donesena je odluka o pokretanju časopisa Instituta GODIŠNJAK, koji bi se trebao promovisati na XXXIV. sajmu knjiga u Sarajevu. Za glavnu i odgovornu urednicu imenovana je prof. dr. Mirzana Pašić Kadrić, a za članove redakcije Almedina Čengić, Adijata Ibrišimović-Šabić, Vildana Pečenković, Jelena Bavrka, Jagoda Iličić, Ranko Pavlović, PeĎa Bjelošević, Zejćir Hasić, Šefik Husagić, Mirsad Bećirbašić, Ismet Bekrić, Bajruzin Hajro
Planjac, Šimo Ešić, Faruk Unkić te Milutin Đuričković iz Srbije, Svetlana Kalezić-Radonić iz Crne Gore i Marina Gebelica iz Harvatske. Za sekretara redakcije imenovana je Melida Travančić. Na osnivačkoj skupštini je donesena odluka o osnivanju Društva pisaca za djecu sa sjedištem u Tuzli, a za njenu realizaciju zaduţeni su: Zejćir Hasić, Šefik Husagić i Šimo Ešić.

Institut za dječiju knjiţevnost svoju djelatnost realizirati će kroz tri savjeta, i to: stručni savjet, umjetnički savjet i izdavački savjet. Donesena je i odluka da se utemelji i nagrada za esej o dječijoj knjizi i nagrada za ilustraciju slikovnice, rekao nam je inicijator osnivanja ove institucije Bajruzin Hajro Planjac.

Sjedište INSTITUTA ZA DJEČIJU KNJIŽEVNOST je u Bobarama 55/2 u upravno-poslovnom kompleksu PLANJAX-a, a web stranica uskoro će biti aktivna, rekao nam je Šimo Ešić, predjsednik Instituta.

zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Iz kuće u Bobarama ukraden TV

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK, u vremenskom periodu od...

Detalji saobraćajne nesreće koja se dogodila u Mravićima

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK, jučer oko...

Tešanj bogatiji za 5 beba

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...

Šahovski spektakl: Svečana završnica četvrtog maja u Tešnju

U subotu 04.maja održat će se posljednje kolo šahovskog...