Na pomolu napredak u Neumu, približeni stavovi za reduciranje Doma naroda FBiH

/

Tokom trećeg dana pregovora u Neumu u vezi s izbornom reformom došlo je do pomaka u pregovorima, Hrvatska demokratska zajednica pristala je na reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo od našeg izvora navodno je učinjen pomak i ostvaren napredak u pregovorima o reduciranju Doma naroda. Shodno tome jutros se razmatra neki novi model za izbor članova Predajedništva BiH.

Dom naroda FBiH bit će reduciran na pitanja od vitalnog nacionalnog interesa koji će uključivati i donošenje budžeta i prostorni plan Federacije. Pitanje same blokade formiranja Federacije BiH također je otvoreno i tu su napravljeni pomaci.

Međutim, ni jedan dokument još uvijek nije potpisan, već postoji okviran dogovor o Domu naroda FBiH.

Podsjećamo, pregovori traju mjesecima i do sad nije bilo vidljivog napretka. Medijatori su ranije saopćili da je postignut napredak u smislu tehničkih izmjena Izbornog zakona ali politička pitanja su ipak presudna, i bez istih neće biti postignut dogovor o tehničkim.

Predstavnici Demokratske fronte, Naše stranke i Socijaldemokratske partije odbili su u ovakvim političkim okolnostima poslati svoje delegacije, zbog bolokada i generalno politike Milorada Dodika ali i zbog odbijanja da se njihovi prijedlozi rješenja izborne reforme nađu na stolu. Pregovore suštinski vode predsjednici HDZ-a i SDA.

zosradio.ba/Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...