Ambasador Michael J. Murphy predao akreditive

/

Michael J. Murphy stigao je u BiH i danas je predao svoje akreditive ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine.   

Tokom ceremonije, ambasador Murphy je naglasio: “Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države nastaviće raditi sa Vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u evroatlantsku zajednicu država.

Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da obezbijede efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike. Sjedinjene Države
takođe podržavaju očekivanja građana u Vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja. Biće mi zadovoljstvo raditi s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal.”

Ambasador Murphy planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima Vlade Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme svog mandata u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Murphy profesionalni je diplomata, jedan od viših zvaničnika Ministarstva inostranih poslova u rangu ministra savjetnika. U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkoj ambasadi u Sarajevu. Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, ambasador Murphy bio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od juna 2018. do septembra 2021. godine, kada je bio zadužen za evropska
sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD sa NATO savezom i OSCE, te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Islamska zajednica u BiH utvrdila cijenu kurbana za ovu godinu

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj...

Zbog višegodišnjih sudskih sporova: Odmarališta u Neumu 30 godina bez obnove

Gotovo tri decenije brojni devastirani objekti u našem jedinom...

Ugašen proizvodni pogon bh. giganta nakon 132 godine rada

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je...

Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme sa slabim vjetrom...