20 beba iz surogat centra u Kijevu čekaju roditelje: Čuju se bombe

/

Najmanje 20 beba koje su rodile surogat majke u improviziranom podrumskom skloništu u Kijevu čekaju svoje strane roditelje kako bi ih mogli odvesti kući.

Neke bebe stare samo nekoliko dana, dobro su zbrinute, ali čak i ispod zemlje jasno se čuju eksplozije povremenog granatiranja, prenosi Associated Press. Mnoge medicinske sestre Centra za surogat majčinstvo također su zaglavile u skloništu jer je preopasno putovati do i iz njihovih domova.

– Sada ostajemo ovdje kako bismo sačuvali svoje živote i živote beba – rekla je Ljudmila Jaščenko, 51-godišnja medicinska sestra.

– Ovdje se skrivamo od bombardiranja i ove užasne bijede – dodala je.

Jaščenko je rekla da odlaze nakratko tokom dana van kako bi udahnuli svježi zrak, ali se ne usuđuju dugo ostati vani. Brine se i za svoju djecu – oba njena sina, od 22 i 30 godina, bore se za svoju zemlju.

– Skoro da uopće ne spavamo. Radimo 24 sata, i svi smo užasno iscrpljeni – rekla je Jaščenko.

Ukrajina ima uspješnu surogat industriju i jedna je od rijetkih zemalja koje dopuštaju da stranci budu roditelji. Kako piše AP, roditelji ovih beba žive u Evropi, Latinskoj Americi i Kini.

Jaščenko nije mogla reći koliko je roditelja došlo po svoju djecu, koliko ih još čeka ili koliko se još surogat majki očekuje da će uskoro roditi.

Iako ima dosta hrane i potrepština za bebe medicinske sestre se nadaju da će roditelji što prije doći po njih i da će rat uskoro završiti, prenosi Avaz

Povezani postovi

Najnovije o Mirnesi iz Njemačke: Šta je čeka i kakve su joj mogućnosti?

Mirnesa S. u rukama je njemačkih pravosudnih organa. Trenutno...

“Najviše” naseljeno mjesto u Evropi: Selo koje se dodiruje s oblacima

Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini...

Njemački mediji: Uhapšena Mirnesa Bešlić koja je ukrala milion eura

  Mirnesa Bešlić, koju njemačka policija sumnjiči za krađu milion...

U 2023. očekuje se znatno smanjen broj zaposlenosti u svijetu

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je svoj zvanični izvještaj...