Usvojena Odluka o odobravanju kvota za bescarinski uvoz vještačkog i mineralnog đubriva

/

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je da je Vijeće ministara BiH jučer usvojilo Odluku o odobravanju kvota od 100.000 tona vještačkog i mineralnog đubriva za bescarinski uvoz iz tržišta trećih zemalja kao rezultat napora entitetskih struktura u definisanju neophodne količine i sadržaja.

Cijeni da je to dobra mjera koja će trajati do 31. decembra i koja je na tragu svih zaključaka koje su imali na enitetskom nivou.

Očekuje da će u ponedjeljak imati konkretne infomacije u vezi sa načinom nabavke mineralnog đubriva iz Turske te da procijenjuje da će već tokom sedmice imati jasno definisane procedure buduću da BiH i Turska imaju Ugovor o slobodnoj trgovini.

“To su dobre mjere, s obzirom na činjenicu da je došlo do poskupljenja energenata i nestašice mineralnog đubriva na tržištu EU”, kazao je Košarac.

Zabrinut je činjenicom da Vijeće ministara BiH danas nije usvojilo odluku o zabrani izvoza drvnih asortimenata, što smatra neobjašnjivim, piše Akta.ba

Povezani postovi

Poslodavci se snalaze: Mladi odlaze, penzioneri rade

Teška ekonomska i društveno-politička situacija dovele su do sve...

Upozorenje iz FUP-a za građane: “Kad kupujete preko interneta obratite pažnju na sljedeće…”

Odsjek za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije...

Političari dogovorili raspodjelu novca od PDV-a

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) usvojio je...

Novi udar na džepove građana: Meso poskupljuje, prijeti i nestašica

Stanovnike Bosne i Hercegovine u narednom periodu očekuje novo...