Tešanj: Delegacija iz Novog Pazara posjetila tešanjske privrednike

/

Danas je Tešanj posjetila delegacija iz Novog Pazara, Nihat Biševac, gradonačelnik, Samir Kačapor, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SED,  Šemsudin Plojović, direktor Inovacionog start UP centra, Samir Lekić, šef kabineta gradonačelnika, kao i predstavnici privrednog sektora: firma Denis Star, tekstil, Eloksal (Alu i Pvc stolarija) i ASA Invest (građevina), Ikan kompani (građevina), Mizan Underwear, Namještaj Sara, Drvotex.

Oni su nakon kraćeg sastanka u prostorijama kompanije Hifa-Oil posjetili firme članice UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj: Mesnu industriju MADI d.o.o., SM3 d.o.o., Artisan d.o.o., Inox Ajanović d.o.o. i AS Group . Razlog posjete je stvaranje nove saradnje između privrednika iz Tešnja i Sandžaka.

„Jako je bitno povezivanje lokalnih zajednica bez da čekamo oblike vlasti. Gledamo da se kao općine i gradovi povežemo. U Tešnju ima mnogo toga što možemo mi kao lokalna zajednica uraditi. Znamo da je Tešanj jedno privredno čudo, primjer ne samo u BiH, nego i cijeloj bivšoj Jugoslaviji privrednog razvoja. Drago nam je da smo danas ovdje da pogledamo i da se naši privrednici upoznaju i razmijenimo iskustva koja možemo primijeniti u našoj lokalnoj zajednici. Ovo je prvi korak jedne dobre saradnje iz dvije lokalne zajednice i privrednika iz Novog Pazara i Tešnja“, kazao je za ZOS radio gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i vlasnik kompanije Hifa-Oil Izudin Ahmetlić

Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa-Oil i jedan od domaćina pozvao je mlade ljude iz Sandžaka i BiH da svoju energiju ulože u lokalnu zajednicu.

„Zamislite privrednika koji nije optimista, kakav bi to privrednik bio, je li moguće da vodi kompaniju ili više njih, neko ko nema optimizam. U vremenu kada se dešavaju ozbiljne poteškoće u funkcioniranju privrednici moraju biti dobro strukturirane ličnosti, kapacitirane da se mogu nositi sa svim izazovima, da budu generatori stabilnosti i pozitivnih vrijednosti. Pozivam mlade ljude iz Sandžaka i BiH da svoju energiju i trud ulažu ovdje. Imamo sjajnih mladih ljudi, imamo sjajnih kompanija, dobrih poslodavaca. Ta zajednička energija je ono što je pobjedničko i što je nama potrebno“, kazao je Ahmetlić.

Samir Kačapor, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SED

Samir Kačapor, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SED istakao je koliko za privrednike znači današnji sastanak.

„Ovaj sastanak je bio veoma važan za nas i za naš kraj i privrednike. Ovdje smo danas vidjeli i upoznali se sa lokalnom privredom, čime se oni bave i vidjeli smo da postoji veoma veliki broj stranih kompanija, koje svoje proizvode izvoze u zemlje Evrope i svijeta. Nama je cilj da naše privrednike povežemo odnosno da vidimo na koji način su se ovdje u Tešnju udružili, da naše privrednike umrežimo. Neko veće udruženje privrednika fali Sandžaku, Novom Pazaru, tako da smo iz tog razloga došli ovdje, da vidimo na koji način organizirati naše privrednike. Iz ove saradnje nadamo se i nekim konkretnim ugovorima između privrednika, ali nadamo se i da će neko od prisutnih privrednika razmišljati o ulaganju i investiranju u Novi Pazar, Turin, Sjenicu.“

Ermina Salkičević Dizdarević iz kompanije MADI, kazala je za ZOS radio kako ona gleda na današnji susret privrednika iz Novog Pazara i Tešnja.

„Svako druženje i kontakti su apsolutno korisni i to je nešto što mi u budućnosti trebamo generalno njegovati, ukoliko već nismo. U našoj kompaniji imamo običaj reći: „Otiđi na teren, obavi neki sastanak, ne mora se uvijek prodaja napraviti“. Konekcija je ono nešto što je jako bitno. Kompanija MADIi već dugi niz godina opslužuje srbijansko tržište, najviše sa sirovinom za procesne industrije, ali generalno zemlje regije su ono nešto što je nama jako interesantno i što su naša primarna izvozna tržišta. Distributer, proizvođač smo, čije se meso najviše distribuira na tržište Crne Gore. Zamislite neku kompaniju iz malog Tešnja koja pokriva najvećim djelom crnogorsko tržište. Radili smo na regionu, prostora definitivno ima, mi ostajemo otvoreni za bilo kakav kontakt i pravo je vrijeme da počnemo pričati o novim potencijalnim projektima“, zaključila je nakon današnjeg sastanka Ermina Salkičević Dizdarević.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Direktor Mann+Hummel: Svake godine rastemo, pokazujemo da se u BiH može uspjeti

Kompanija Mann+Hummel BA iz Tešnja, koja slovi za jednu...

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...