Inspekcija objavila zašto su zabranili uvoz tone pšeničnog brašna iz Slovenije

/

Federalna tržišna inspekcija na Graničnom prijelazu (GP) Izačić jučer je, 24. februara, zabranila uvoz pošiljke jedne tone pšeničnog brašna porijeklom iz Slovenije.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzet je uzorak čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđeno da količina ukupnog pepela u sadržaju nije u skladu s deklariranim tipom brašna.

“Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu („Službene novine FBiH“, broj: 21/97) i Pravilnikom o proizvodima od žitarica („Službeni glasnik BiH“, broj: 76/10), uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen”, saopćeno je.

Podsjećamo, oznaka tipa brašna ukazuje na količinu pepela u brašnu; što je tip brašna veći, brašno sadrži veću količinu pepela i tamnije je boje, javlja Radio Sarajevo

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...