Stoltenberg: Putin je potcijenio snagu NATO-a, ukrajinska vojska je opremljenija nego 2014. godine

/

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako je podrška NATO-a Ukrajini predstavljala prekretnicu u borbi ove države protiv ruske invazije.

U intervjuu za Euronews, Stoltenberg je pojasnio kako saveznici u NATO-u čini sve kako bi pružili adekvatnu podršku Kijevu.

“Pružamo Ukrajini napredno protutenkovsko oružje i sisteme protivzračne odbrane. Također, moramo imati na umu da su saveznici NATO-a obučavali ukrajinsku vojsku koja je sada na prvim linijama fronta. Dakle, ukrajinska vojska je mnogo bolje opremljena, mnogo bolje obučena i mnogo jača sada nego 2014. godine kada je Rusija izvršila invaziju prvi put”, pojašnjava generalni sekretar NATO-a.

Također, naglašava kako je Putin potcijenio snagu NATO saveza.

“Mislim da je predsjednik Putin potcijenio jedinstvo i snagu NATO saveza, Evropske unije i svih nas koji vjerujemo u demokratiju, vladavinu zakona i međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Stojimo zajedno u uvođenju sankcija bez presedana Rusiji, ali i u pružanju podrške Ukrajini”, ističe on.

Naglašava kako je važno što je pokrenuta istraga o zločinima nad civilima u Ukrajini.

NATO support “crucial” to Ukrainian resistance, Stoltenberg tells Euronews

“Civilna infrastruktura je napadnuta, škole, bolnice. Svaki namjerni napad na civilnu infrastrukturu bit će okarakterisan kao ratni zločin. Zbog toga, smatram da je važno što je Međunarodni krivični sud otvorio istragu. Odgovorni moraju odgovarati za to”, mišljenja je Stoltenberg.

Nakon toga, osvrnuo se na eventualnu upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini.

“Osnivanjem radne grupe za hemijsku i nuklearnu odbranu, NATO šalje snažnu poruku Rusiji da će svaka upotreba hemijskog ili biološkog oružja iz temelja promijeniti prirodu sukoba. To će biti očito kršenje međunarodnog prava i imat će dalekosežne posljedice. To je nešto što je veoma opasno i predstavlja još jedan razlog zbog čega se ovaj rat mora okončati”, zaključio je Jens Stoltenberg.

Povezani postovi

Poršeom se zabio u državljane BiH pa pokušao da prevari policiju

Na isključenju sa njemačkog auto-puta A96 sinoć je došlo...

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...