Dok ekonomska kriza ne jenjava, Novalić najavljuje kupovinu još jedne zgrade za institucije

/

U toku je sjednica Predstavničkog doma Federacije BiH, a trenutno se raspravlja o Budžetu FBiH.

O budžetu je govorio premijer FBiH Fadil Novalić, gdje je poručio da je globalizacija uticala tako da se dešavanja u jednoj zemlji svijeta reflektuju na cijeli svijet.

Poručio je da je riječ o najvećem budžetu u historiji FBiH.

Rast cijena

– Zahvaljujući otpornosti naše privrede i ekonomskim mjera Vlade FBiH 2021. godina je bila najuspješnija godina kada su u pitanju bruto domaći proizvod, izvoz i javni prihodi. Prema preliminiranim rezultatima realni rast bruto društvenog proizvoda će se kretati između šest i sedam – naveo je.

Rekao je da uzorok povećanja prihoda nije samo o rast cijena, nego i promjene u lancima snabdijevanja.

Kazao je da je inflacija posljedica pandemije i rata u Ukrajini te dodao će se inflatorni pritisci pojavljivati još neko vrijeme, a da bi sa ljetom trebali prestati.

Renoviranje zgrade Vlade

– Predloženi budžet za 2022. godinu je u iznosu od 5.587.618.777 KM i u poređenju sa prošlogodišnjim povećan je za 116.367.078 KM. Prihodi od poreza i doprinosa su povećani u odnosu na prošlu godinu su veći za 12 posto. Prihodi od indirektnih poreza su povećani u bruto iznosu za 74,5 miliona maraka. Neto prihodi koji se uplaćuju u budžet 41,9 miliona i oni su povećani za 30 miliona maraka. Izdaci za kamate su manji – poručio je.

Pojasnio je i da je potreba za zaduženjem manja nego u prethodnim godinama.

Poručio je da planiraju izdvojiti 20 miliona za nabavku još jedne zgrade za smještaj  institucija. Naveo je da će renovirati i trenutnu zgradu Vlade FBiH, piše Avaz.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...