Psiholog po imenu Set Roberts je 2006. godine izdao knjigu “Dijeta Šangri-la”, u kojoj tvrdi da je za tri mjeseca skinuo 15 kilograma, i to zahvaljujući maslinovom ulju i šećernoj vodi.
O čemu se tačno radi?
Set tvrdi da je prije svakog obroka uzimao kašiku maslinovog ulja ili čašu vode u koju je dodao šećer. A onda je za obroke jeo što bezukusniju hranu, dok je nos držao zapušenim, piše žena.blic.rs.
Njegova teorija glasila je da taj koktel praznih kalorija oslabljuje želju tijela za ukusnom hranom i grickalicama.
Mnogi ljudi su se poveli njegovim primjerom i kažu da zaista funkcioniše, ali stručnjaci imaju drugačiji stav. Iako Set tvrdi da će uživanje u bezukusnim obrocima nekako natjerati mozak da zaboravi na povezanost ukusa i hrane, naučnici kažu drugačije.
“Kada bi to tako funkcionisalo, onda bi i dijetalni sok bio idealno rješenje da odvojite ukus od kalorija. Uostalom, dijetalni sok ima mnogo ukusa, a nula kalorija, a eto, ipak se od njega gojite – kaže Jorgie Feer, autor knjige “Navike koje će doprinijeti mršavljenju”.