Tuzlanskim porodiljama od prvog aprila osigurano po 1.000 KM nadoknade

/

Nakon višesatne rasprave Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom.

Kako je kazao resorni ministar Mirsad Muhamedbegović tokom obrazlaganja ovih izmjena i dopuna, nije riječ o obimnim promjenama.

Ovim prijedlogom izmjena i dopuna navedenog zakona utvrđen je način ostvarivanja i isplate porodiljskih naknada u Tuzlanskom kantonu.

“Utvrđuje se način isplate razlike između iznosa naknade plate i iznosa od hiljadu KM ženi – majci, odnosno drugoj osobi u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta. Također, prijedlogom ovog Zakona propisuje se iznos novčane pomoći u vrijednosti od hiljadu KM za vrijeme trudnoće i porođaja ženi – majci koja nije u radnom odnosu”, izjavio je Muhamedbegović.

Naknade plate za porođajno odsustvo žene u radnom odnosu sastoje se iz naknade plate i doprinosa plate.

Za realizaciju ove mjere Vlada Tuzlanskog kantona će izdvojiti oko 25 miliona KM, a primjena Zakona bit će od 1. aprila tekuće godine, piše Akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Ukupan broj dolazaka turista Federaciji BiH u martu 2024....

Za poticaje poljoprivredi dato 381 milion KM u tri godine, a proizvodnje stoje ili su pale

Za poticaje poljoprivredi u FBiH je od 2020. do...

Građani jedva sastavljaju kraj s krajem, hrana sve skuplja

Poskupljenja hrane u Bosni i Hercegovini evidentna su svakog...

Onkološki pacijenti u BiH preskaču terapiju, za Taksol sedmično potrebno 540 KM

Po ko zna koji put stiglo je obavještenje da...