Svjetski dan osoba s autizmom obilježili i korisnici Dnevnog centra Tešanj

/

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila, puštanjem plavih balona u zrak. Na taj način želi se istaknuti nedovoljna informiranost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

Osim da se govori o teškoćama, ovaj dan treba iskoristiti kao priliku da se iznova stavi naglasak na sve neprepoznate i neiskorištene potencijalne koje imaju osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu jučer su obilježili korisnici Dnevnog centra Tešanj i njihovi terapeuti.

„Svjetski dan osoba s autizmom obilježava se 2. aprila i time se želi skrenuti pažnja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Korisnici Dnevnog centra Tešanj, su sa svojim terapeutima obilježili i ovaj dan nizom aktivnosti. Svrha današnjeg dana je provesti ga u druženju, zabavi a sve u cilju poboljšanja socijalizacije, komunikacije, obzirom da osobe s autizmom imaju najveći deficit na ovim područjima“, kazala je za ZOS radio voditeljica Dnevnog centra Erna Samardžić.

Korisnici Dnevnog centra jučerašnji dan su obilježili nizom aktivnosti, a između ostalog doživjeli su i čari terapijskog jahanja.

„Korisnike Dnevnog centra Tešanj u svom ugostiteljskom objektu “Haustor” dočekala  i počastila je Sabina Tahirović, koja ih vrlo često obrađuje tortom, a sve to dočarala je i Elma Beširević sa tehnikom facepainting. Nakon toga su posjetili Konjički klub “Sara” gdje su u prisustvu ljubaznih domaćina Amera i Dače upoznali se sa radom kluba, te i sami probali i doživjeli čari terapije jahanjem“, kazala nam je Samardžić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...

Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice...

Učenik generacije u OŠ “1.mart” Jelah za školsku 2023/2024.godinu – Haris Hatkić

Kako je objavljeno na službenim stranicama osnovne škole "1.mart"...

Dr. Omer Bedak za ZOS radio: Zdravstvo je uvijek aktuelna tema

Gost ZOS radija bio je mr. sc. med. Omera...