Svjetski dan osoba s autizmom obilježili i korisnici Dnevnog centra Tešanj

/

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila, puštanjem plavih balona u zrak. Na taj način želi se istaknuti nedovoljna informiranost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

Osim da se govori o teškoćama, ovaj dan treba iskoristiti kao priliku da se iznova stavi naglasak na sve neprepoznate i neiskorištene potencijalne koje imaju osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu jučer su obilježili korisnici Dnevnog centra Tešanj i njihovi terapeuti.

„Svjetski dan osoba s autizmom obilježava se 2. aprila i time se želi skrenuti pažnja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Korisnici Dnevnog centra Tešanj, su sa svojim terapeutima obilježili i ovaj dan nizom aktivnosti. Svrha današnjeg dana je provesti ga u druženju, zabavi a sve u cilju poboljšanja socijalizacije, komunikacije, obzirom da osobe s autizmom imaju najveći deficit na ovim područjima“, kazala je za ZOS radio voditeljica Dnevnog centra Erna Samardžić.

Korisnici Dnevnog centra jučerašnji dan su obilježili nizom aktivnosti, a između ostalog doživjeli su i čari terapijskog jahanja.

„Korisnike Dnevnog centra Tešanj u svom ugostiteljskom objektu “Haustor” dočekala  i počastila je Sabina Tahirović, koja ih vrlo često obrađuje tortom, a sve to dočarala je i Elma Beširević sa tehnikom facepainting. Nakon toga su posjetili Konjički klub “Sara” gdje su u prisustvu ljubaznih domaćina Amera i Dače upoznali se sa radom kluba, te i sami probali i doživjeli čari terapije jahanjem“, kazala nam je Samardžić.

Povezani postovi

Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj...

Tešanj: U protekla 24 sata rođeno pet beba

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, u...

U Doboju uhapšen Tešnjak oduzeta „Marihuna“, „Spid“ i “Ekstazi“

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, 23.09.2023. godine, izvršili su kontrolu...

Nova prevara na području ZDK

Prema informacijama koje je objavila općina Doboj Jug, ovih...