Predsjednik Pakistana raspustio parlament i raspisao nove izbore

Datum:

Pakistanski premijer Imran Khan danas je izjavio da je poslao preporuku predsjedniku da raspusti parlament zemlje i raspiše nove izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Taj potez uslijedio je nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik parlamenta odbio prijedlog o nepovjerenju premijeru, nazvavši ga “neustavnim”.

Opozicija, koju predvode Pakistanska narodna partija (PPP) i Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N), podnijela je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Khanu 8. marta, tvrdeći da je premijer izgubio povjerenje većine zastupnika.

Nakon što je potpredsjednik parlamenta odbio prijedlog o nepovjerenju premijeru, Khan se kratko obratio naciji.

– Čestitam cijeloj naciji na ovoj pobjedi. Zamjenik predsjednika je odbacio prijedlog opozicije o nepovjerenju vladi, koji je bio po nalogu strane sile – rekao je Khan te dodao:

– Poslao sam preporuku predsjedniku da raspusti skupštine i raspiše nove izbore. Neka narod odlučuje koga želi vidjeti na vlasti. Nije nadležnost strane sile da odlučuje o tome.

Još uvijek je nejasno da li će samo Narodna skupština, donji dom parlamenta, biti raspuštena ili će se isto desiti i s četiri pokrajinske skupštine, prenosi Avaz.

Povezani postovi
Related

Cijene nafte blago porasle s najnižih nivoa u devet mjeseci

Prvi put od kraja avgusta cijene nafte na svjetskim...

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...