Trik s limunom: Za mirisnu kuću, bolje raspoloženje, manje buba

/

Miris svježeg limuna u našim tijelima stimulira lučenje serotonina, hormona sreće koji je zaslužan za to da se osjećamo dobro. Limun je dobro narezati i posoliti pa udisati taj miris.

Narežite limun na četiri dijela, stavite kriške na tanjurić i malo ih posolite. Možete ih držati na na ormariću kraj kreveta za bolji san i opuštanje ili u bilo kojem dijelu kuće gdje želite stvoriti mirisnu oazu.

Blagodati udisanja mirisa posoljenog limuna:

  • Opušta i osvježava
  • Olakšava disanje, posebno kod alergije ili prehlade
  • Odbija kukce koji se vole zavući u kuću, uključujući i komarce
  • Misli su bistrije nakon buđenja
  • Dom miriše ugodno i svježe

Istraživanja pokazuju da miris svježeg limuna ili eteričnog ulja limuna u našim tijelima stimulira lučenje serotonina, kojeg nazivamo i hormonom sreće. Kao što mu i sam naziv kaže, taj hormon je zaslužan za naše dobro raspoloženje.

Za osvježenje životnog prostora narežite limun na kriške pa ih potopite vodom. Napravite to u staklenki kako bi osim mirisa, uživali i u pogledu na limun. Takođe, ostatke nakon cijeđenja limuna stavite u frižider – neutralizovaće neugodne mirise i svaki put kad ga otvorite zapuhaće vas miris svježine.

Osim za poboljšanje raspoloženja, neutralizaciju neugodnih mirisa i jelo, limun je odličan i za čišćenje te dezinfekciju doma. Limunom i šolju je dobro periodično protrljati drvene daske koje služe za rezanje hrane.

Na dasku stavite so pa polovinom limuna istrljajte površinu. Ostavite oko 10 minuta te na kraju isperite vrućom vodom. Limunov sok uklanja prljavštinu i s kade, umivaonika, dobar je za poliranje česmi, uklanja kamenac…

Izvor: 24sata

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...