Tešanj: 4. april – Dan otpora fašizmu

/

Građani općine Tešanj 4. april obilježavaju kao Dan otpora fašizmu.

Naime, na današnji dan, 4. aprila 1992. godine, na vanrednoj sjednici Skupštine Općine Tešanj donesena je Odluka o proglašenju stanja neposredne ratne opasnosti za područje općine Tešanj.

Sve to značilo je formiranje Ratnog predsjedništva, koje će zamjenjivati Skupštinu, i stavljanje Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) pod komandu Ratnog predsjedništva. Tako se formirano organizaciono jezgro tešanjskih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, a određen je i prelazak cjelokupne javne sfere iz mirnodopskog u ratni oblik djelovanja.

Bila je to adekvatna i pravovremena reakcija na situaciju i na ono što se tek spremalo. Ratno predsjedništvo i sve lokalne institucije su bile posvećene očuvanju ljudi i prostora. Iz Teritorijalne odbrane izrasle su brigade Armije RBiH, da bi već u martu 1993. godine bila formirana i Operativna grupa 7 jug koja je okupljala kako brigade stasale u Tešnju tako i one koje su u međuvremenu nastale od maglajskih, dobojskih i teslićkih patriotskih snaga.

Na taj način uspio se odbraniti tešanjski prostor gotovo u cijelosti, te dao ogroman doprinos u borbama protiv agresora na drugim dijelovima BiH.

Građanima općine Tešanj čestitamo 4. april – Dan otpora fašizmu!!!

Povezani postovi

U Doboju uhapšen Tešnjak oduzeta „Marihuna“, „Spid“ i “Ekstazi“

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, 23.09.2023. godine, izvršili su kontrolu...

Nova prevara na području ZDK

Prema informacijama koje je objavila općina Doboj Jug, ovih...

Tešanj: Tokom vikenda rođene su četiri bebe

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, na...

Adil Halilović iz Tešnja imenovan u Nadzorni odbor JP Međunarodni aerodrom Sarajevo

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, data je...