Tešanj: 4. april – Dan otpora fašizmu

/

Građani općine Tešanj 4. april obilježavaju kao Dan otpora fašizmu.

Naime, na današnji dan, 4. aprila 1992. godine, na vanrednoj sjednici Skupštine Općine Tešanj donesena je Odluka o proglašenju stanja neposredne ratne opasnosti za područje općine Tešanj.

Sve to značilo je formiranje Ratnog predsjedništva, koje će zamjenjivati Skupštinu, i stavljanje Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) pod komandu Ratnog predsjedništva. Tako se formirano organizaciono jezgro tešanjskih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, a određen je i prelazak cjelokupne javne sfere iz mirnodopskog u ratni oblik djelovanja.

Bila je to adekvatna i pravovremena reakcija na situaciju i na ono što se tek spremalo. Ratno predsjedništvo i sve lokalne institucije su bile posvećene očuvanju ljudi i prostora. Iz Teritorijalne odbrane izrasle su brigade Armije RBiH, da bi već u martu 1993. godine bila formirana i Operativna grupa 7 jug koja je okupljala kako brigade stasale u Tešnju tako i one koje su u međuvremenu nastale od maglajskih, dobojskih i teslićkih patriotskih snaga.

Na taj način uspio se odbraniti tešanjski prostor gotovo u cijelosti, te dao ogroman doprinos u borbama protiv agresora na drugim dijelovima BiH.

Građanima općine Tešanj čestitamo 4. april – Dan otpora fašizmu!!!

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...