Tešanj će postati prva općina u ZDK koja će zauvijek riješiti problema mina

Datum:

Tešanj će postati prva općina u Zeničko-dobojskom kantonu koja će dobiti status općine slobodne od uticaja mina.

Nakon završetka projekta deminiranja minski sumnjivog područja Oraš Planje u općini Tešanj kojeg je finansirala Vlada SAD-a 2021., isti donator je izdvojio sredstva za oslobađanje posljednje minski sumnjive površine ukupne veličine 2.142.000 kvadrata.

Načelnik Suad Huskić naglasio je da je u općini Tešanj sigurnost ljudi na prvom mjestu.

– Upravo zbog toga, radujemo se što je donator, Sjedinjene Američke Države, zainteresovan da nam pomogne u rješavanju problema mina. Izražavamo iskrenu i duboku zahvalnost Vladi SAD što su odvojili finansijska sredstva kojima će se ovaj problem u našoj općini zauvijek riješiti – rekao je Huskić.

Nosilac projekta je humanitarna i neprofitna organizacija ITF Enhancing Human Security, koja se bavi humanitarnim deminiranjem, uklanjanjem eksplozivnih ostataka rata i pomoći žrtvama mina u BiH.

Radove na deminiranju na projektu oslobađanja minski sumnjive površine provodit će Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH-MDDC iz kojeg je na 4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina, saopćeno da se danas želi odati počast svima koji su uključeni u protivminsko djelovanje diljem svijeta, jer je uklanjanje mina značajno zbog mnogih ključnih razloga.

Osim što se spašavaju nebrojeni životi ljudi, uklanjanjem mina oslobađa se zemljište neophodno za poljoprivredu i sveukupni razvoj zajednica. Veliki napredak za svaku općinu je upravo aktivnost kojom se rješava problem mina na cijeloj njenoj teritoriji, piše Avaz

Povezani postovi
Related

U ponedjeljak online nastava za polaznike onih škola u kojima će biti održani Opći izbori 2022

Opći izbori 2022 u Bosni i Hercegovini će biti...

Općina Doboj Jug potpisala sporazum za realizaciju projekta u okviru izgradnje Islamskog centra u Zenici

Općinski načelnik Mirnes Tukić i muftija zenički hfz. prof....

Mujo Fejzić, sekretar Crvenog križa Tešanj: Krv mora čekati pacijenta

Darivanje je nešto čemu se učimo od malena, a...

Tešanj: U posljednja 24 sata tri saobraćajne nesreće, pet osoba s težim povredama

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su se...