Hrana utiče na naše raspoloženje, a zbog određene hrane se osećamo loše. Koje su to namirnice i na koje posebno treba da obratimo pažnju, klinički neuropsihijatar dr Danijel Amen objasnio je u svojoj knjizi.
“Ove namirnice nazivam “tužnom hranom”, jer u nama izazivaju loše raspoloženje, podižu tenziju, a spuštaju nivo naše energije”, rekao je dr Amen.
Kao primjer, naveo je omiljenu brzu hranu, picu… Svi vole picu, brzo je gotova, jeftina je i zasiti nas, a niko ne može da ospori koliko je ukusna.
“Ali, ovakva hrana vam na brzaka daje energiju, da bi vas poslije toga izmorila. Ako je smrznuta pica u pitanju, naučni inženjeri su radili na njoj da bi ukus izazvao paljenje centara za zadovoljstvo, i otpuštanje supstanci koje izazivaju osjećaj radosti. Zbog toga se “navučemo” na brzu hranu, ali je ona prepuna nezdravih sastojaka koji se kasnije odraze na zdravlje. Nije u pitanju samo fizičko stanje organizma, već i psihičko“, rekao je dr Amen.
Dr Amen u svojoj knjizi tipičnu ishranu Amerikanaca naziva “tužnom dijetom” (SAD – standardna američka dijeta).
“Sadrži supstance koje loše utiču na mentalno, emotivno i fizičko blagostanje. Ovakva ishrana podiže rizik od demencije, visokog pritiska, bolesti srca, raka, poremećaja anksioznosti i drugih problema sa zdravljem”, rekao je neuropsihijatar koji već 30 godina istražuje vezu hrane i stanja organizma.
Ovo su vrste namirnica koje izazivaju umor, stres, pa čak i anksioznost i osjećaj beznadežnosti, ako ih jedemo svakog dana:
Prerađena hrana
Hrana puna pesticida
Namirnice koje izazivaju skok šećera u krvi
Hrana sa niskim sadržajem vlakana
Vještačke boje i zaslađivači
Namirnice pune hormona
Namirnice životinjskog porijekla tretirane antibioticima
Hrana koja “stiže” u plastičnim pakovanjima, prenosi stil.kurir.rs.